2024. március 28., csütörtök

A budapesti ukrán nagykövet is távozik

Több nagykövetet, köztük a berlinit és a budapestit is leváltotta tisztségéről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – derül ki a kijevi elnöki hivatal honlapján közzétett rendeletből.

Az elnöki rendelet nem fűz indoklást a döntéshez. Zelenszkij a berlini és a budapesti ukrán nagykövet mellett felmentette az indiai, a csehországi és a norvégiai ukrán nagykövetet is. A rendeletből nem derül ki, hogy a leváltott diplomaták kapnak-e valamilyen új megbízást.

A leváltott Ljubov Nepop 2016 óta vezette a budapesti ukrán nagykövetséget. Többször durván nyilatkozott a magyar kormányról, áprilisban be is rendelték a Külügyminisztériumba igaztalan bírálatai miatt.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó ukrán diplomáciai források szerint nem politikai döntés született, csupán a törvény által előírt négyéves kiküldetés már lejárt, és a kijevi külügyminisztérium most jutott el odáig, hogy beterjessze a hazarendeléseket. Várhatóan hamarosan új diplomaták érkeznek a megüresedett pozíciókra. Az ilyen hirtelen váltás – különösen háborús időkben – mégis rendhagyónak számít.