2024. április 20., szombat

Több mint kétezren várnak szervátültetésre Szerbiában

Szerbiában másfél éve nem végeztek transzplantációt elhunyt donorból, az országban jelenleg több mint kétezer személy vár szervátültetésre. Az elmúlt hónapban veseátültetéseket végeztek az ország több klinikai központjában.

A Szerbiai Klinikai Központ új épületének két helyiségében csak transzplantációkat végeznek, nemrég pedig élő donorból tették ezt.

– A páciens jól van, és elégedettek vagyunk, hogy új épületben, új körülmények között dolgozhatunk – közölte dr. Nebojša Lađević, a Szerbiai Klinikai Központ Aneszteziológiai Központjának igazgatója.

A kutatások szerint agyhalál esetén nagyon kis arányban vagyunk hajlandóak egy családtagunk szervét másnak adományozni. A szakemberek szerint sokkal nagyobb valószínűséggel lesz szükségünk életünk során transzplantációra, mint arra, hogy donorok legyünk.

– Adja beleegyezését a transzplantációhoz, és folytassa az életét. Ezt nem az Egészségügyi Minisztérium vagy Lončar miniszter kéri Öntől, hanem 806 veseátültetésre, 93 májátültetésre és 47 szívátültetésre váró beteg kéri Öntől – mondta prof. dr Predrag Sazdanović, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.