2024. április 25., csütörtök

A VMSZ kész a parlamenti többség része lenni

Pásztor István a migránshelyzet rendezését szorgalmazza

A Vajdasági Magyar Szövetség készen áll arra, hogy részt vegyen a kormányalakítási tárgyalásokban és a parlamenti többség része legyen – jelentette ki Pásztor István, a párt elnöke a Politika napilapnak adott nyilatkozatában. Ugyanitt hozzátette: a leendő kormányban államtitkári helyeken szeretné magát képviselni a párt, ahogyan eddig is. „Lelkiismeretesen, odaadóan, felelősségteljesen, ahogyan eddig is” – mondta Pásztor.

A VMSZ elnöke a tartományban és Szabadkán uralkodó migránshelyzetről is beszélt. Kiemelte, hogy „az illegális határátlépés nem emberi jog". A szerbiai állampolgárok biztonságának prioritássá kell válnia – hangsúlyozta. Hozzátette: a migránsok óriási nyomást gyakorolnak a határzónában, ezt a szabadkai fegyveres konfliktus is bizonyítja. A ritkán lakott, elnéptelenedett, idős népességgel rendelkező falvakban nagyon súlyos a helyzet, elviselhetetlenek az életfeltételek. A polgárok idegesek, nem érzik magukat biztonságban, és úgy érzik, hogy az állam megfeledkezett róluk, a migránsok a fontosabbak – mondta Pásztor, aki szerint „nehéz ellentmondani ennek a meggyőződésnek”.

A VMSZ elnöke hangsúlyozta: „végső ideje, hogy Szerbia politikája megváltozzon ebben a kérdésben, mert a migránsnyomás egyre erősebb lesz”.