2024. április 25., csütörtök

Újult erővel indult az EXIT

Már első nap ellepték a külföldi fesztiválozók a Péterváradi várat

Nagyobb fesztiválon utoljára négy éve voltam, akkor teljesen természetesnek tűnt a hatalmas tömeg és a nagy meleg, ami egy ilyen rendezvénnyel jár. Azonban az idén, a vírus csillapodása után fel sem merült bennem a kérdés, hogy kihagyom Európa egyik leghíresebb fesztiválját, a péterváradi EXIT-et (amit ugyan tavaly is megtartottak, csak nem jutottam ki). Csütörtökön délután, már a kapunyitást megelőző órákban elindultam a fesztiválra, hiszen egyrészt szerettem volna elkerülni a kapuknál torlódó tömeget, másrészt pedig nyugodt állapotában akartam felderíteni a terepet. Utamat végigkísérte a Duna és a rengeteg helyi lakos, akik a szokásos fesztiválkiegészítők mellett sörrel teli hűtőkkel a kapualjakban várták a bulizni vágyókat. Fél hét felé már látszott, hogy készülőben van valami, egyre többen érkeztek a vár lábához, volt aki a jegyekért állt sorban, de a többség a fűben ülve, italozgatva várta a kapunyitást.

SZIGORÚ ELLENŐRZÉS

Valamennyivel hét óra után el is kezdték beengedni a fesztiválozókat. Annak ellenére, hogy tudtam, alaposan átnéznek mindenkit, nem számítottam arra, hogy még a pénztárcámat is kell ürítenem, hogy szemügyre vegyék a tartalmát. A biztonsági őrök mellett rendőrök álltak, akik elsősorban az illegális anyagok bejuttatását igyekeztek megakadályozni. A sajtóértesülések alapján a fesztivál első napján 34 személytől több mint hat kilogramm kábítószert foglaltak le. A gyanúsítottak ellen büntetőeljárást indítottak. A Belügyminisztérium közleménye szerint a kábítószer nagy részét az 52 éves szlovén B. G. által használt újvidéki lakásban tartott házkutatás során foglalták le. A lakásban 4,1 kilogramm amfetamint, 602 gramm marihuánát, 44 gramm kokaint találtak. Az illetőt illegális kábítószer-előállítás és -forgalmazás gyanújával 48 órás őrizetbe vették. A várban és környékén a rendőrök további 1,1 kilogramm amfetamint, mintegy 85 gramm marihuánát, valamint különböző pszichoaktív anyagokat találtak. Az est folyamán 33 személy ellen indítottak büntetőeljárást. A felsorolt példák alapján tehát nem is kell csodálkozni az alapos átvizsgálás miatt.

MINDEN MEGDRÁGULT

Nekem nagyjából húsz perc sorban állás után sikerült bejutnom, de akik a késő esti, vagy éjszakai órákban érkeztek, ők akár két órát is a kapuk előtt töltöttek. Indokolatlannak tűnt a sietségem, ugyanis első pillantásra megállapítottam, hogy semmit sem változott a fesztivál területe, vagy a színpadok elrendezése, ugyanott vannak az étel- és italstandok, ugyanaz a kínálat, mint eddig, egyedül az árak emelkedtek valamennyit. A csapolt sörért 330 dinárt kell fizetni, a dobozosért már 400-at. Az ásványvíz 220 dinár, az energiaital 300, az üdítők 300 dináros áron kaphatók. A Smirnoff ice vodka 370 dinár, viszont ha hármat veszünk, a negyedik ajándékba jár. A Visa kártyákat használók viszont automatikusan 7,5 százalékos italkedvezményre jogosultak. Áttérve az ételekre, szinte minden megtalálható, ami egy fesztiválon elvárható. Lehet kapni pizzát, hamburgert, palacsintát és szendvicseket. Az adagok ára átlag 250 és 600 dinár között alakul.

TIZENEGYKOR KEZDŐDÖTT AZ IGAZI BULI

A nagyszínpad első fellépője az inđijaiAlitor metál zenekar volt, ők a híres Napalm Death fellépése előtt melegítették be a stílus kedvelőit. Attól függetlenül, hogy gyakorlatilag világosban játszottak, nagyszámú rajongót gyűjtöttek össze. Az őrült hangulatot pedig csak tovább fokozta Barney Green, a Napalm Death frontemberének produkciója. A fesztivál idei szlogenje Together always, azaz Örökké együtt. 2022-t jelképezve 20:22 perckor egy fiatal szerelmes pár, melynek egyik tagja orosz, a másik pedig ukrán, elengedte a béke galambjait, jelezvén az EXIT kezdetét. Annak ellenére, hogy már a nyitáskor voltak fellépők és látogatók is, akik lelkesen feltérképezték a terepet, az igazi fesztiválhangulat csak 11 óra után kezdődött. Ekkor kezdett el özönleni a tömeg, az addig szabadon járható útvonalakat többnyire a külföldi turisták lepték el. A tömegben csak elvétve lehetett hallani szerb és magyar hangokat, helyettük leginkább német és holland szavak ütötték meg a fülemet.

Békegalambok röptetésével kezdődött az idei fesztivál (Ótos András felvétele)

Békegalambok röptetésével kezdődött az idei fesztivál (Ótos András felvétele)

A már hagyományossá vált tűzijáték, amely hivatalosan is megnyitja a fesztivált, egy kis késéssel fél egy után kezdődött. A ceremóniát követően Iggy Azalea ausztrál származású rapper lépett színpadra. Itt már érezni lehetett a tolongást, a lökdölőzést, a tömeg együtt mozgott és ugrált, voltak, akik egymás nyakába ülve próbáltak meg egy kis helyhez jutni. Hasonló helyzet volt Afrojacknél, majd Jax Jonesnál, igaz utóbbinál már kicsit szellősebben állt a tömeg. Ez alatt a techno műfaj kedvelőit Anfisa Letyago, majd Zonneveld mozgatta meg. Nem tartozik kedvenc helyeim közé a Dance Arena, mert szinte órákba telik lejutni a színpadig. Ez alkalommal sem volt ez máshogy, már a lefelé vezető lépcsőkön várni kellett, de már itt érzékelni lehetett a kiváló hangulatot. A kisebb színpadokat első éjszaka nem sikerült alaposan felfedezni. Bepillantottam ugyan a reggae, valamint a latino színpadra, de valahogy egyik sem ragadt meg. Ennek ellenére a fesztiválon jó hangulat uralkodott. Tartottam attól, hogy már nem mozgat meg a fesztivál, de az első est tapasztalatai alapján bebizonyosodott, hogy az EXIT az idén is megmutatta erejét, amit a következő napok fellépői csak fokozni fognak.

KÉT SÉRÜLT

A mentősök az éjszaka 47 sérültet láttak el, közülük két pácienst kellett a sürgősségi központba szállítani: az egyiket kábítószer-túladagolás, a másikat pedig alkoholmérgezés miatt. A fesztivál sajnos nem jár szemét nélkül, a Čistoća közvállalat munkásai pénteken reggel több mint 11 tonna hulladékot gyűjtöttek össze az idei EXIT első éjszakája után. Mindezek ellenére folytatódik a buli.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele