2024. április 23., kedd

„Szabadka város vizsgálja felül a migránsokat szállító taxisok engedélyét!"

A szabadkai VMDK közleménye

A VMDK szabadkai szervezete összegezve a polgároktól begyűjtött információkat a migránsokat szállító városi taxiszolgálatról, több következtetést vont le, melyeket közleménybe foglalva eljuttatott szerkesztőségünkbe is. Eszerint:

– A 2015-ös migránskrízis kezdete óta a migránsok fuvarozása és elszállásolása komoly iparággá nőtte ki magát Szabadkán és környékén.

– Azok a taxisok akik hivatalos taxitársaságon keresztül működnek – melyeknél statútummal van előírva milyen jogokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek –, nem hajlanak a migránsok fuvarozására, mert elveszíthetik munkaengedélyüket.

– Ezzel szemben a „függetlenként” dolgozó taxisok, akik a várostól kapták meg a működési engedélyüket 2-3 évvel ezelőtt, teljesen szabadon cirkálnak, mert őket semmilyen szabály nem köti. Az ilyen taxisokat Magyarországon taxihiénának nevezik. Ismertető jelük a fehér taxis tábla, Szabadka város címerével.

– Általában nagyobb és erősebb autóik vannak amivel igyekeznek minél gyorsabban megjárni a  Zombor–Szabadka távot, hiszen a zombori taxisok tömegesen hordják a migránsokat Szabadkára, majd egy idő után azokat, akik nem jutnak át a határon, a már említett függetlenek viszik vissza Zomborba. Ezen felül gyakran lehet találkozni velük Királyhalom, Horgos, Martonos, Majdán, Rábé területén is.

Figyelembe véve a fent felsoroltakat, „felszólítjuk Szabadka város Kommunális, Energetikai és Közlekedésügyi Titkárságát rövid időn belül vizsgálja felül ezen taxi szolgáltatók munkáját, valamint fontolják meg a taxizásra vonatkozó engedélyük létjogosultságát, meghosszabbítását!" – áll többek között a közleményben, melyben emlékeztetnek a hétvégi lövöldözésre is. Épp ezért a városi belügyi szervektől is várják a választ arra a kérdésre, meddig tolerálják ezt az állapotot.