2024. április 26., péntek

Szellemi és kulturális megerősödés

Megnyitották a 41. Nemzetközi Terra szimpóziumot Nagykikindán

Szerdán este Nagykikindán hivatalosan is megnyitották a Terra 41. Nemzetközi, nagy formátumú, terrakotta szobrászati szimpóziumot, írja a nagykikindai önkormányzat hivatalos portálja. Az idén, július végéig, négy ország hat szobrásza vesz részt a szimpóziumon és alkot a városban: három hazai, Aleksandar Bunčić, Lazar Marković és Bogdan Vukosavljević, valamint három külföldi szobrász, a németországi Julia Klemm, a Franciaországban élő, de olasz származású Bernhard Rüdiger és a montenegrói Ivana Radovanović.

– Nagykikinda a kultúra városa is. A Terrának köszönhetően városunk régóta jelen van a világ kulturális térképén. Bolygónk több mint negyven országából, eddig kétszázötven művész alkotott itt, akik több mint ezer szobrot készítettek. Ennek a rendezvénynek köszönhetően városunkat megbecsülik a kulturális világban, és ezért ez a szimpózium mindig élvezni fogja az önkormányzatnak, az illetékes minisztériumnak, illetve a tartományi titkárságnak a támogatását is – hangsúlyozta Nikola Lukač polgármester megnyitóbeszédében.

– A szimpózium valóban nagy és jelentős esemény, igazi, szellemi és kulturális megerősödést jelent, mind a résztvevők, mind a helyiek számára, akiknek lehetőségünk van a szobrászművészek művészi és alkotói erejét élvezni. A Terrának több mint negyven éven keresztül sikerült létrehoznia, kiegészítenie és gazdagítania a több mint ezer darabos nagy formátumú szobrok tárházát, amelyek városunk és hazánk kulturális örökségét és kincsét egyaránt reprezentálják – tette hozzá Dijana Jakšić Kiurski alpolgármester.

Az idei résztvevők kis- és nagyméretű szoboralkotásai, a hagyományokhoz híven, a Terra gyűjteményébe kerülnek.

– Jövőre szeretnénk elkezdeni a szoborpark felállítását az egykori laktanya területén. Fantasztikus lehetőség ez városunk számára, hogy a nagy formátumú szobrászat európai és világszintű epicentrumává váljon – folytatta Slobodan Kojić, a Terra Ipar- és Képzőművészeti Központ igazgatója.

Néhány szobrot a köztereken és a közintézményekben, néhányat a Velencei Nemzetközi Kortárs Művészeti Biennále hagyatékában, néhányat pedig a belgrádi Tašmajdan parkban helyeztek el. Az ünnepséget a tavalyi szobrásztalálkozó alkotásaiból rendezett kiállítással nyitották meg.

– A Terra feltétel nélkül megérdemli a minisztérium támogatását, és a jövőben is megkapja. A kiválóság és a kivételesség tere ez, amely művészeink számára ablakot nyit a világra, és sajátos művészi lehetőségekkel rendelkezik. Az ide látogató művészeknek lehetőségük adódik itt arra, hogy tanuljanak – mutatott rá Radovan Jokić művelődési segédminiszter.