2024. április 19., péntek

Valóra vált álom

Növények feldolgozásához kapott gépeket a bácsfeketehegyi Izida

A bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület már régóta foglalkozik gyógy- és fűszernövények termesztésével. Ezek feldolgozása eddig kézi módon történt, ám a HUSRB/1903/31/0066-10 elnevezésű IPA-projektum keretében most a növények szárítására, feldolgozására és csomagolására alkalmas gépeket kaptak. A gépek átadása megtörtént, és a héten a szállító cég szakembere egy rövid előadást is tartott a gépek helyes használatáról. A beruházás kapcsán Kerekes Zoltán, a projektum koordinátora elmondta, hogy a projektumnak több szegmense van, de fontosnak tartották, hogy a fogyatékkal élő emberekkel foglalkozó Izidát is bevonják.

– A projektumon belül azért tartottuk fontosnak, hogy aszaló-, őrlő- és csomagológépeket szerezzünk be az Izidának, mivel ők foglalkoznak gyógynövények termesztésével. Nagyon nagy segítség számukra, hogy meg tudják szárítani, darálni, őrölni, valamint be tudják csomagolni a termékeiket. Emellett a gépeket használhatják a falu lakosai is. Nyugodtan elhozhatják a különböző aszalni való gyümölcsöket, és az aszaláshoz használhatják a gépet – mondta el a koordinátor, majd arról is szólt, hogy Bácsfeketehegyen nagyon sok a meggy, amit aszalva különböző célokra fel lehet használni.

– Reméljük, hogy az emberek vevők lesznek erre a lehetőségre, és módokat keresnek a meggy és más gyümölcsök felhasználására aszalt formában – fogalmazott Kerekes.

Szakember magyarázta el a gépek helyes kezelését (Lakatos János felvétele)

Szakember magyarázta el a gépek helyes kezelését (Lakatos János felvétele)

Most olyan beruházás valósult meg, amiről már régen álmodtak – mondta el lapunknak Papp Julianna, az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület elnöke.

– 2008-ban kezdtünk fűszer- és gyógynövények termesztésével foglalkozni, amikor a kormánytól pályázat útján szereztünk egy üvegházat. Ebben fiataljaink elkezdték ültetni, gondozni a növényeket, és kézzel feldolgozni. Így csak meghatározott időszakban lehetett készíteni termékeket, mivel időjárás- és évszakfüggő volt. Most egy álom valósult meg azzal, hogy ilyen praktikus gépeket kaptunk. Ezekkel a feldolgozási folyamatot könnyebben és minden időszakban elvégezhetjük. Tudvalévő, hogy felhasználóink értelmi és testi fogyatékos fiatalok, akiknek eddig nem volt alkalmuk, hogy ilyesmit lássanak, és tanuljanak róla. Most megláthatják a munkafolyamatok többfajta módját, majd megtanulják, és a jövőben ők is tudják hasznosítani – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy a növényfeldolgozással kapcsolatban egy újabb beruházás is kilátásban van.

– Ezeknek a gépezeteknek egy megfelelő helyiséget kell biztosítani. Ennek céljából pályázatot készítettünk a kormány felé, és a héten tudtuk meg a hírt, hogy kérelmünk megértésre talált, jóváhagyták az erre célra szánt épület felújítását és átépítését. Ezáltal a gépeknek megfelelő helyiséget tudunk biztosítani, amely rendelkezni fog páraelszívóval, és higiéniailag is meg fog felelni minden követelménynek – mondta az elnök, majd hozzáfűzte, hogy a gépeknek szánt épületben szavatolni tudják a végtermékek iránt támasztott követelményeket is.