2024. április 20., szombat
NŐI LABDARÚGÁS

A II. liga északi csoportján át a Szuperliga 5. helyéig

A magyarkanizsai női foci első tíz éve

A szerbiai női Szuperligában szereplő TSC Magyarkanizsa Női Labdarúgóklubban hivatalosan július 12-én zárult az idény, aznap játszotta le ugyanis utolsó mérkőzéseit a klub U12-es csapata a Futball elnevezésű utánpótlás-bajnokságban. A 2021/2022-es szezonban a magyarkanizsai egyesület három csapattal is versenyzett: a felnőttgárda az 5. helyen végzett az élvonal alapszakaszában, majd a lányok az alsóházi rájátszásban is meg tudták őrizni az 5. pozíciót, amivel a klub fennállásának legjobb eredményét érték el. Az U15-ös gárda a 6. helyet szerezte meg a Fejlesztési Liga északi csoportjában, a legkisebbek, az U12-es felállítás pedig az alapszakaszt a 4. helyen zárta a fiúcsapatok számára kiírt Futball 7 bajnokságban.

A most zárult idényben a kék-fehérek első csapatánál több rekord is megdőlt: a Tisza-partiak ugyanis még sohasem szereztek annyi pontot (40) és gólt (125), mint most, illetve a kék-fehérek színeiben még sohasem szerzett egy játékos annyi gólt egy idényen belül, mint most: a válogatottkeret-tag, Trbojević Ivana ugyanis 45 találatot jegyzett, ebből 39-et a bajnokságban, 6-ot pedig a szerb kupában. A Tisza menti régió egyetlen szuperligás labdarúgócsapata az idén egyébként egy kisebb jubileumot is ünnepelhet, a Metalmania néven alapított klub ugyanis tíz évvel ezelőtt, 2012-ben kapcsolódott be a szerbiai női labdarúgás vérkeringésébe.

Első idényében, a 2012/2013-as pontvadászatban a helyi lányokra épülő gárda az 5. helyet szerezte meg a II. liga északi csoportjában, majd egy 4. és egy 6. hely után a magyarkanizsai klub egyesült a moholi Rubin Női Labdarúgóklubbal, ez pedig jó húzásnak bizonyult, mivel Balázs Bettináék a 2015/2016-os idényben csak egy góllal maradtak le a bajnoki címről. A következő kiírásban viszont már összejött a hőn áhított bajnoki elsőség, Vajda Fangyó tanítványai százszázalékos teljesítménnyel nyerték meg a pontvadászatot, majd sikerrel vették a lazarevaci Kolubara elleni osztályozós párharcot is, így a 2017/2018-as bajnoki idényt már az I. női ligában kezdhették el. A bemutatkozás nem is sikerült rosszul, hiszen az első I. ligás idényükben a 3. helyen végeztek a lányok, majd a következő szezonban a magyarkanizsaiak feltornázták magukat a táblázat 2. helyére. A 2019/2020-as idény első felében Sóti Rékáék nyolc győzelemmel és egy döntetlennel őszi bajnokok lettek az I. ligában, a tavaszi nyitófordulóban azonban váratlanul vereséget szenvedtek hazai pályán, így visszacsúsztak a tabella 2. helyére. Ezt követően viszont már nem volt alkalmuk javítani, a rohamosan terjedő koronavírus-járvány miatt ugyanis az I. női ligában is félbeszakadt a bajnokság, így a kék-fehérek hivatalosan a 2. helyen fejezték be a bajnokságot. 2020 nyarán hosszú és idegtépő várakozás után a Szerbiai Labdarúgó-szövetségben úgy döntöttek, hogy a járvány okozta különleges helyzet miatt a következő szezonra kibővítik a női Szuperliga mezőnyét, aminek talán Magyarkanizsán örültek a legjobban, mivel a délvidéki csapat így a következő bajnokságot már az élvonalban kezdhette el. Körmöczi Csilláék nem is vallottak szégyent a Szuperligában, hiszen a 2020/2021-es szezon alapszakaszát újoncként az 5. helyen zárták, majd a playoutban egy helyet visszacsúsztak, így hivatalosan a 6. helyen végeztek.

Az évek során több névváltoztatáson (Metalmania, Magyarkanizsa, TSC Magyarkanizsa) is átesett klub majdnem egy évtizeddel ezelőtt, 2012. szeptember 1-jén játszotta le első hivatalos mérkőzését, amikor a lányok a vajdasági kupában az újvidéki Fruškogorac vendégei voltak. A történelmi mérkőzésen a kék-fehérek a Balassa Teodóra (Micsik Lilla), Gulyás Melánia (Sóti Réka), Kovács Izabella, Terényi Emese, Vajda Orsolya, Rekecki Anna, Kovács Hargita, Balázs Bettina, Totajev Orsolya, Jozić Dunja, Körmöczi Csilla (Kovács Zolna) összeállításban léptek pályára, a klub történetének első hivatalos gólját pedig azon a találkozón a csantavéri illetőségű Kovács Hargita szerezte. A Metalmania NLK első bajnoki mérkőzését három héttel később, 2012. szeptember 22-én játszotta a belgrádi Kalemegdan ellen, a klub első bajnoki győzelme pedig 2012. október 6-án született meg, amikor a fehér mezesek hazai pályán Balázs Bettina és Gulyás Melánia góljaival 2:0-ra verték a Kikinda csapatát. 2017-ben a magyarkanizsai egyesület a II. ligában megszerzett bajnoki cím mellé begyűjtött egy másik trófeát is: szeptember 17-én a vajdasági kupa döntőjében a kék-fehérek Barta Dijana korai góljával legyőzték a Pancsova gárdáját, így a lefújás után ők emelhették magasba a győztesnek járó serleget. A Tisza-partiak egyébként egy évvel korábban is bejutottak a sorozat döntőjébe, akkor azonban a sziváci Polet jobbnak bizonyult náluk.

Tavaly és az idén több játékos is lejátszotta a jubileumi, századik bajnoki mérkőzését a magyarkanizsai klub színeiben. Az első a sorban Balázs Bettina volt, aki a tavalyi idény 3. játéknapján, a Crvena zvezda elleni idegenbeli mérkőzésen jubilált, majd követte őt a sorban Sóti Réka és Körmöczi Csilla, akik néhány fordulóval később érték el a százas meccsszámot. A néhány hete zárult 2021/2022-es pontvadászatban is három TSC-s lány jubilált: a 12. fordulóban, a Crvena zvezda–TSC találkozón Kovács Izabella játszotta a 100. bajnoki mérkőzését a kék-fehéreknél, majd a következő játéknapon Knežević Milana is elérte mindezt. A sort Ivošević Sanja zárta, aki a 18. fordulóban, Požarevacon ölthette magára századik alkalommal a magyarkanizsaiak szerelését.

A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő klub (Vajda 2010-ben kezdte el a munkát a lányokkal) házi góllövőlistáját Balázs Bettina vezeti, ő az elmúlt évek során 113 bajnoki, illetve 6 kupagólt jegyzett. Bettina szerezte 2012 őszén a magyarkanizsaiak első bajnoki gólját, azt követően pedig hét szezonban is a csapat legjobb góllövőjének bizonyult. A klub első csapatkapitányát a napokban Szegedre igazoló Knežević Milana követi 66 góllal, a listán 3. helyen álló Trbojević Ivanának pedig 50 bajnoki gólja van.

A magyarkanizsai klub legjobb góllövői (2012–2022): 1. 113 gól – Balázs Bettina, 2. 66 gól – Knežević Milana, 3. 50 gól – Trbojević Ivana, 4. 35 gól – Ivošević Sanja, 5. 23 gól – Adamov Anja, Belovan Željka, 6. 20 gól – Janković Milana, 7. 16 gól – Kecman Mina, 8. 13 gól – Đokić Staša, 9. 12 gól – Vass Noémi, 10. 11 gól – Kiss Bjanka.

A legtöbb bajnoki mérkőzést játszott játékosok: 1. 129 – Balázs Bettina, 2. 121 – Körmöczi Csilla, 3. 117 – Sóti Réka, 4. 107 – Kovács Izabella, Knežević Milana, 5. 102 – Ivošević Sanja, 6. 79 – Totajev Orsolya.