2024. április 18., csütörtök

Továbbra is van értelme az immunizációnak

Miloš Marković, a Belgrádi Egyetem Orvostudományi Karának tanára szerint jó lenne, ha minél többen beoltatnák magukat a koronavírus ellen. Szavai szerint ez elsősorban azokra vonatkozik, akik eddig egy dózis védőoltást sem vettek fel. Mint arra rámutatott, elfogadhatatlan az az álláspont, hogy a koronavírus omikron variánsa „enyhe”, ezért a vírus már nem jelent fenyegetést.

– Az a felfogás ugyancsak téves, hogy a védőoltások nem hatásos eszközei a járványellenes küzdelemnek. Egyértelmű, hogy az oltóanyagok hatásosak és képesek megakadályozni a súlyos klinikai kórkép kialakulását, illetve a halált. Kezdettől fogva ez volt a védőoltással való immunizáció elsődleges célja. Mindemellett a védőoltások részben hatékonyan megakadályozzák vagy enyhítik a poszt-Covid-szindróma kialakulását. Jelenleg a lakosságnak nagyjából az 55 százaléka nem oltatta be magát a koronavírus ellen. A lakosság 45 százaléka két dózissal oltatta be magát, 33 százaléka pedig hárommal. Most elsősorban azoknak kellene felvenniük a vakcinát, akik ezt egyszer sem tették meg. A negyedik dózist mindenekelőtt az egészségügyi dolgozóknak, a 60 évnél idősebbeknek, valamint az elsődleges (veleszületett) és a másodlagos (szerzett) immunhiányos állapotú személyeknek javasolják. Ugyanakkor a negyedik dózis bárki számára hasznos lehet, de semmiféleképpen nem káros – taglalta Marković a Danas napilapnak, majd elmondta: megtörténhet, hogy októberben omikron-specifikus védőoltások érkeznek Szerbiába.

1469 új fertőzés – 3 elhunyt

A tegnapi, hivatalos járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 1469 új fertőzést jegyeztek az országban, 8594 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 17,1 százalék. Hivatalosan 3 Covid-páciens hunyt el, a járvány kezdete óta 16 141. A kórházakban 145 Covid-pácienst gyógykezelnek, 15-en vannak lélegeztetőgépen. Vajdaságban előző nap 304 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 65-öt.