2024. április 24., szerda

Átadtuk a Magvető nyereményjátékán kisorsolt fűnyírókat

A napokban átadtuk a Magvető idei nyereményjátékán kisorsolt fűnyírókat, melyeket együttműködő partnerünk, a zentai Romel cég biztosított.

Bábinszkiéknál (Fotó: Gergely Árpád)

Bábinszkiéknál (Fotó: Gergely Árpád)

Utunkat Adorjánon kezdtük, ahol Bábinszki János és felesége Erzsébet várt bennünket. A nyugdíjas házaspár elmesélte, hogy hamarosan az 56. házassági évfordulójukat fogják ünnepelni, s amióta együtt vannak, a Magyar Szó is jelen van az életükben. Jelenleg a szomszédaikkal közösen olvassák a lapot, és kifejezetten szeretik a nyereményjátékokat. Erzsébet szorgalmasan gyűjti a szelvényeket, majd a szerencsében bízva, a borítékra férje nevét feltüntetve, reménykedve teszi azt postára. Mégis hihetetlen volt számára, amikor telefonon értesítettem őket: azt gondolta, talán tréfa, vagy átverés áldozatai lesznek. Őszinte öröm tört ki belőle, amikor tudatosította: valóban az ő férje az egyik szerencsés nyertesünk. Az egykori varrónő megosztotta velünk, hogy nemrég tért haza a kórházból – ma már jobban van, gyógyulóban és így talán a legjobbkor jött számukra a meglepetésünk.

Jánostól pedig megtudtuk, hogy a helyi téglagyárban volt alkalmazásban, ahol erőgépet hajtott.  „Ha én nem voltam ott, megállt a gyár” – emlékezik vissza a vidám férfi, aki immár tizenhatodik éve nyugdíjas. Azóta, fiuk Károly vette át a földeket, ő foglalkozik a mezőgazdasági teendőkkel. Két unokájukat, Szabolcsot és Anitát is büszkén említik. Jókedvű beszélgetésünkben visszatekintenek házasságuk kezdeti éveire is: szóba kerül, miként építették az otthonukat, milyenek voltak az első közös évek, majd hirtelen az ötvenedik házassági évforduló ünnepléséhez kanyarodunk. Fényképek kerülnek elő, szép emlékek – mi pedig jólesően fogadjuk be, amit megosztani kívánnak velünk. Kiderül, hogy a Magvető mellékletünk mellett a Tarka Világot és a Gyógykalauzt is mindig átolvassák, illetve a keresztrejtvények kitöltésével is sok időt töltenek.

Pető Viktória és férje (Fotó: Gergely Árpád)

Pető Viktória és férje (Fotó: Gergely Árpád)

Miután a vígkedélyű házaspártól elköszöntünk, Gombos felé vettük az irányt, ahol Pető Viktória és férje, András fogadott bennünket. Az ő nyereményük szintén egy elektromos fűnyíró volt, a Romel cég jóvoltából. Látva a rendezett udvart, a szép gyepet, megkérdem, most milyen gépet használnak. András pedig beszámol arról, hogy egy nagyjából ötven éves Tomos fűkaszálójuk van, illetve a testvérükkel közösen is használnak egyet. „Üzemképes még, pedig még öreganyám vette” – mondja a házigazda, mi pedig leszögezzük: ajándékunk valóban  a legjobb helyre került.

A házaspár szintén nyugdíjas, s még igen aktív. Hetven gyümölcsfájuk van: megterem náluk a körte, szilva, alma. Ez mellett állattenyésztéssel foglalkoznak, kecskéjük és birkanyájuk van. A férj elpanaszolja, hogy nehéz megbízható juhászt találni  a száz birka mellé, ezért ő maga látja el ezt a feladatot. Ilyenkor sokat olvas, a Magyar Szó elmaradhatatlan náluk. Viktória hansgúlyozza, hogy a Magvetőben megjelenő írásokat külön élvezettel követik. András pedig arról szól, ő bizony törekszik arra, hogy ezeket a keddi számokat megőrizzék: már külön gyűjteménye alakult az újságokból. A házaspártól megtudjuk, hogy két lányuk és szintén két unokájuk van, akik a szomszédságban élnek, és igyekeznek segíteni, amiben szükséges.

Nyerteseinknek gratulálunk, használják egészséggel az ajándékot.