2024. március 29., péntek

Gépkocsitöltés vásárlás közben

Ingyenesen lehet tölteni az elektromos autókat a limáni Lidlben

Keddtől teljesen ingyen használható az elektromos autótöltő az újvidéki Limán IV. városrészben található Lidl üzletének parkolójában. A fogyasztók teljes egészében megújuló forrásból nyert 24 KW-oszöld árammal üzemelnek. A cég ezzel a lépéssel szeretné támogatni a fenntarthatóbb közlekedést.

– Felelős vállalatként, a környezet és az éghajlat iránti törődés fontosságának tudatában a Lidl elkötelezett amellett, hogy 2030-ra – 2019-hez képest – 96 százalékkal csökkentse saját szén-dioxid-kibocsátását. Az ingyenes töltés biztosítása az egyik lépés, amellyel támogatjuk polgárainkat a fenntarthatóbb döntések meghozatalában. Ezekkel az apró lépésekkel együtt is nagy változásokat kezdeményezhetünk egy szebb holnapért – mondta Martina Petrović, a Lidl Szerbia kommunikációs részlegének vezetője. Kiemelte, a szerbiai Lidl Szerbia aláírta a ZelEPS szerződést az Szerbiai Villanygazdaság közvállalattal, amely szerint az üzletlánc összes üzletét, adminisztrációs épületét és a logisztikai központját teljes mértékben ellátják zöldenergiával. Megtudtuk azt is, hogy a Lidl-üzletek rendelkeznek Edge-tanúsítvánnyal. Az országban jelenleg a 61 üzletből 53-nak van ilyen tanúsítványa, amely igazolja az erőforrásokhoz való felelősségteljes hozzáállást. A tanúsítvánnyal rendelkező létesítmények a hasonló méretű és rendeltetésű létesítményekhez képest lényegesen kevesebb energiát és egyéb erőforrást, például vizet használnak fel.

Martina Petrović (Dávid Csilla felvétele)

Martina Petrović (Dávid Csilla felvétele)

– Kezdeményezéseink nem csak azokat célozzák meg, akik rendelkeznek elektromos autóval. Azok, akik nálunk vásárolnak, fenntarthatóbb lehetőséggel rendelkeznek, mivel vegán, valamint laktóz- és gluténmentes termékeket is kínálunk. A fogyasztók dönthetnek úgy is, hogy újrafelhasználható zöldséges- és gyümölcsöszacskókat használnak nálunk, ami egy fenntarthatóbb alternatíva. Rajtuk múlik, hogy élnek-e a lehetőségekkel a tisztább környezetünk érdekében – tette hozzá Martina Petrović.

Az új töltőponton két személygépkocsit lehet egyidejűleg tölteni. A fogyasztók maximum egy órát tölthetik járművüket, ami azt jelenti, hogy az e-autót birtokló Lidl-vásárlók pénzt és időt takarítanak meg, mert vásárlás közben ingyenesen tölthetik az autójukat.

Aleksandra Radulović, az újvidéki BMW Radulović cég marketing igazgatója szerint évről évre növekszik az elektromos autók száma Szerbiában

– Tavaly csaknem 7 millió elektromos járművet és konnektorról tölthető hibridet adtak el a világon. Szerbiában is évről évre növekszik ezeknek a járműveknek az eladása. Míg 2019-ben csak 17, 2020-ban 34, 2021-ben pedig már több mint 70 teljesen elektromos járművet regisztráltak. A tendencia 2022-ben is folytatódik, és az idei év első öt hónapjában már 55 darabot regisztráltak. Az elektromos autók és hibridek vásárlásának fő ösztönzője az állami támogatásokon kívül az infrastrukturális beruházások. Az országban jelenleg 70 nyilvános töltőállomás van. Mindegyik új töltőpontnak hatalmas jelentősége van, ezért támogatjuk a Lidl döntését, hogy ingyenes járműtöltést biztosít felhasználóinak, és ezzel hozzájárul a szerbiai villamosítás fejlesztéséhez – mondta Aleksandra Radulović.

Az elektromos autók töltése az üzlet munkaidejében, mindennap 8 és 22 óra között lehetséges.