2024. április 25., csütörtök

Föld alatti zugokban élnek

A makkhetesiek szerint a migránsok továbbra is érkeznek az erdőbe, csak ezúttal alternatív útvonalakon szállítják őket a taxik

Nagy a félelem a Szabadkához tartozó Makkhetes helyi közösségben szombat óta, miután két migránscsoport között tűzpárbajra került sor. A lakosság családtagjainak és gyermekeinek biztonságát félti. Aggodalommal állapítják meg, hogy a rendőrség nem tett meg mindent, sokkal több előállított személyre számítottak, így egyre bizalmatlanabbak, és a nap mint nap látottakat, tapasztaltakat inkább megtartják maguknak. Ki is mondják, magukra vannak utalva. Bár szombat óta nappal nem lehetett migránssal találkozni, a makkhetesiek azt állítják, este folyamatosan érkeznek most is a szerb–magyar határ mentén húzódó erdőbe, csak most nem a fő útvonalakat használják, hanem a mellékutcákban szállítják őket a taxik. A lakók saját polgárőrséget szerveztek meg az esti órákban, reggelig ők maguk állítják meg az újonnan érkező migránsokat, vagy hívják a rendőrséget, amely (mint megtudtuk, néha többszöri telefonhívásra) járőrt küld, vagy elszállítja a migránsokat a helyi közösség területéről.

Nem könnyű a történtekről a lakosokkal beszélgetni, félnek még megszólalni is. A helyi piacon azonban a beszélgetés valahogy könnyebben halad.

– A rendőrség most itt van, civil járművekben is cirkálnak. Én legalábbis így vettem észre, gyakran megyek ugyanis a városba, elmegyek a gyerekemért, mert a migránsok miatt nem szeretem, ha egyedül közlekedik. A szombati események után pedig főleg. Eddig ugyan nem tartottunk tőlük... hogy is fogalmazzak... együtt éltünk velük. Nekem nem is volt gondom velük, bár hallottam, hogy akadtak, akiknek igen. Szombat óta azonban, be kell vallanom, féltem a gyerekeimet – mondta Biljana Hofman. – Vasárnap, amikor meghallottam, hogy újra itt vannak a migránsok, beültem az autóba és elmentem a fiamért. Futballozik. Ez már este fél tizenegykor volt. Egyszerűen nem lehetünk nyugodtak. A lakosok saját maguk szervezkednek, figyelik a történéseket, de nem is mernek nagyon messzire merészkedni a házuktól. Sohasem lehet tudni. Nem kis csoportban haladnak a migránsok. A szomszédom vasárnap este 30–50 személyről számolt be. Hétfőn is voltak, azt mondják. De arról nem tudtam, és egy kicsit nyugodtabb is voltam. A fiatalabb fiam a nagymamájánál volt, aki éppen abban az utcában lakik, ahol szombaton ez az egész történt. Ő is nagyon megijedt, fél – mondta.

Biljana Hofman szombat óta félti a gyerekeit (Fotó: Miklós Hajlnalka)

Biljana Hofman szombat óta félti a gyerekeit (Fotó: Miklós Hajlnalka)

Zöld áruért jött Kata Katančić is. Tőle megtudtuk, a férjével szombaton a történések kellős közepébe csöppent.

– Mi mindjárt az erdő alatt lakunk. Szombaton reggel fél 7 körül lövést hallottunk, de nem figyeltünk fel rá, hiszen közel van a lőtér, azt hittük, hogy a rendőrség gyakorlatozik. Nyugodtak voltunk, az ablakot sem csuktuk be. De feltűnt, hogy nem csillapodik a lövöldözés, még a tatám mondta is, hogy valami nincs rendben, sokat lőnek. Egyszer csak meghallottuk a szirénákat, de még akkor is azt gondoltuk, hogy a tűzoltóság az. Még mondom a tatámnak, a férjemnek: „Öltözz fel, lehet, kigyulladt az erdő. Ki tudja, mi történt, menj ki, nézd meg!” Ő kiment és látta, hogy a mentőautó elment az utca végére, majd megállt. Egyszer csak jön a szomszédunk, csak úgy reszket. Meséli: 5 órakor ment ki a másik szomszédunkkal a szántóföldre, hogy begyűjtsék a szénát. Szénabálákkal felpakolva jöttek már visszafelé, amikor egy migráns kiszaladt (az erdőből) a traktor elé és elkezdett integetni. A szomszéd megállt: „Jaj, ember, mit akarsz, hagyj minket békén! A szénát le kell pakolni.” A migráns pedig csak azt hajtogatta: rendőr, rendőr, mentők, mentők… A szomszédok is hallották a lövéseket, de nem látták, mi történt, mert a szántóföld másik végén voltak. Mikor a szomszéd megfordult, hát volt mit látni, ott volt egy lány vérben úszva. Nyöszörgött a fájdalomtól. Valamivel távolabb egy másik test, majd az út másik oldalán a harmadik… Saját bevallása szerint a látvány annyira felkavarta, hogy egyszerűen nem tudta felhívni a mentőt. Valahogy erőt vett magán, felhívta a mentőket, majd a rendőrséget, és attól kezdve a rendőrök érkezése folyamatos volt. Mindent lezártak, minket sem engedtek ki. Én a boltba akartam elmenni, azt sem lehetett. Azt mondta az utcánkban levő rendőr, hogy várjak, mert üldözik a migránsokat, akik szétszaladtak az egész erdőben – mesélte lapunknak Kata a megrázó élményeit. Megtudtuk, a rendőrség valamikor este fél tízkor mehetett el aznap a házuk elől.

Kata Katančić: A szomszéd csak úgy reszketett (Fotó: Miklós Hajlnalka)

Kata Katančić: A szomszéd csak úgy reszketett (Fotó: Miklós Hajlnalka)

– Meg kell vallanom magának, mi még az este is hallottuk a lövéseket. Igaz, akkor már nem sortűz volt, hanem egyes lövések, de hallottuk – mondta. Hozzátette, ezek után már félnek, annak ellenére, hogy eddig soha nem bántották őket a migránsok, tőlük még vizet sem kértek. – Ha már fegyverük van, ők mindenre elszántak. Miközben pedig felsőbb szinteken valamit titkolnak, nem igaz, hogy csak ennyi sérült volt, hiszen sorozatlövéseket hallottunk, nem egyszer lőttek.

HONNAN VAN FEGYVERÜK?

A lakókban az események számos kérdést vetettek fel, és miután nincs, aki megválaszolja azokat, az aggodalmuk is egyre nagyobb.

– Hivatalosan minden szombaton kezdődött, de mi már évek óta a migránsokkal élünk. Sokan nem veszik komolyan a helyzetet, és csak hagyták, hogy jöjjenek. A helyi közösség tanácselnökének kijelentése, mely szerint a makkhetesi lakosság biztonságban van, kész hazugság, ahogyan az is, hogy a rendőrség állandóan begyűjtötte és elszállította a migránsokat. Ez nem igaz – mondta egy, a neve elhallgatását kérő édesanya. – Szombaton, amikor fegyveres leszámolás történt, na, akkor jöttek a rendőrök, a mentők, a polgármester és a miniszter. De az áldozatok számát illetően sehol nem lehet valós számokat hallani. Nevetséges, hogy hat sérültről beszélnek, holott mindenki tudja, hogy a mentősök egész nap vitték a sebesülteket, a kórházat pedig rendőrök őrzik. Vajon miért? Hat ember miatt? – fogalmazta meg kérdéseit, majd sorolta tovább azokat az információkat, amikről hallott: – Miért nem mondta senki, hogy négy rendőr sebesült meg? Több mint 25 migráns halott, de senki nem mer erről beszélni. Honnan a migránsoknál annyi fegyver, és hogy létezik, hogy a rendőrség fegyvert nem talált, és csak egy vagy két migráns lett letartóztatva?

Szavai szerint az emberek nem ok nélkül félnek.

 – Szombaton reggel, amikor a rendőrség már tudta, hogy baj van, beengedték a szomszédainkat az erdőbe, tudván, hogy meg is halhatnak, hisz lövöldözés folyik. A szomszédaink mit sem sejtve elmentek a földekre, és sokkoló látvány fogadta őket, sérült migránst találtak, és akkor tudták meg, hogy bajban vannak, hisz lövöldöztek. Hála Istennek, jól vannak, de a rendőrség beengedte őket az erdőbe, tudván, hogy életveszélyben lesznek?! – zaklatták fel a történések a nőt.

A makkhetesiektől megtudtuk, hogy szinte naponta érkeztek a migránsok a helyi közösség területére, volt, hogy 100–200-an egyszerre. Most is az ő becsléseik szerint több száz migráns tartózkodhat az erdőben. Ezért kételkednek abban, hogy a rendőrök elvitték az összes migránst a makkhetesi erdőből.

Innen jött elő az egyik migráns, hogy segítséget kérjen (Fotó: Miklós Hajlnalka)

Innen jött elő az egyik migráns, hogy segítséget kérjen (Fotó: Miklós Hajlnalka)

Elbeszélések szerint két tábor van az erdő területén. Mint megtudtuk, a birkahúst helyben veszik egy juhásztól. Mások szerint ugyanakkor nem csupán sátortábor létezik. Beszélgetőtársunk ugyan, aki szintén a neve elhallgatását kérte, a szombati eseményekről nem kívánt beszélni, mégis elmondta, az erdő szélén lakik, és naponta tapasztalja a mozgolódást a fák között. Volt, hogy a szomszédságban egy asszonyhoz, amikor a férje nem volt otthon, egy migráns át akart mászni a kerítésen, de közben ájultan esett össze. Akkor is rendőrök érkeztek a helyszínre, de az eszméletlen férfit nem vitték magukkal. Ott hagyták. Egyébként, mint megtudtuk tőle, a feleségével inkább ősszel, télen vagy tavasszal szeretnek az erdőben sétálni, amikor a lehullott levelektől átláthatóbb az erdő. Többen elmondták, az erdő bizonyos részén csak a földből felszálló füst jelzi a migránsok jelenlétét, illetve a szagok. Föld alatti üregekben laknak, állítják. Kiemelte, a tisztálkodás hiánya miatt terjenghetnek ezek a szagok, és az intenzitás arról árulkodik, hogy egy-egy üregben nem egy, hanem több tucat személy tartózkodhat.

MÁR HÉT ÉVE MINDENNAP OTT VANNAK

A makkhetesiek rámutattak, nem ugyanazokat az arcokat látják mindig, volt, amikor egész sötét bőrű, alacsony termetű férfiak forogtak a lakók között, most világosabb bőrű fiatalokról van szó, akik között vannak nők is, sőt karon ülő csecsemők, kisgyerekek is. Gyakori látvány a migráns a helyi közösség központjában, hiszen a helyi boltban és a piacon vásárolnak, így most már az sem feltűnő, amikor hatalmas létrát visznek magukkal. Rámutattak, volt olyan alkalom, amikor tíz létrát is vittek.

A lakóházak az erdőszélen… A migránsok jól megjelölt térképpel érkeznek, pontosan tudják, az erdőben melyik tábor felé vegyék az útjukat (Fotó: Miklós Hajlnalka)

A lakóházak az erdőszélen… A migránsok jól megjelölt térképpel érkeznek, pontosan tudják, az erdőben melyik tábor felé vegyék az útjukat (Fotó: Miklós Hajlnalka)

Kovács Hajnalka, aki kofa a makkhetesi piacon, elmondta, más útvonalakon lehet most őket látni. Tudják, hogy a rendőrök ellenőrzik a főutakat, így a párhuzamos kis utcákban fordulnak elő.

– Sokkal nyugodtabb voltam én is, amíg nem derült ki, hogy van fegyverük. Mindennap itt vagyok, sajnos attól tartok, hogy a jelenlegi helyzet csak rosszabb lesz – mondta az eladó. – Itt van szemben a játszótér, szinte egész nap itt tartózkodnak a migránsok. Alkoholt nem fogyasztanak, legalábbis nem láttam, csak energiaitalokat. Mégis...

A fia barátai makkhetesiek, ezek után hogy engedheti őt a barátaihoz? Bevallotta, sokszor hívott nekik taxit korábban, csak hogy menjenek el innen.

A lakosok beszélgetésünkkor hangsúlyozták, nincs rendben, hogy a migránsoknak megvan a szabadságuk, szabadon mozoghatnak, és azt csinálnak, amit akarnak. Ennek gátat kell vetni. Megtudtuk, a rendőri akció ellenére a taxisok folyamatosan szállítják őket a helyi közösség területére. És a taxisofőrök között van nő is.

Az Anne Frank utcában még mindig ott hever az a véres sátorvászon, amelyen kihúzták azt a 16 éves migráns lányt, akit hasba lőttek, és akinek még mindig küzdenek az életéért, immár a Vajdasági Klinikai Központban (Fotó: Miklós Hajlnalka)

Az Anne Frank utcában még mindig ott hever az a véres sátorvászon, amelyen kihúzták azt a 16 éves migráns lányt, akit hasba lőttek, és akinek még mindig küzdenek az életéért, immár a Vajdasági Klinikai Központban (Fotó: Miklós Hajlnalka)

MÉG MINDIG ÉRKEZNEK

Megtudtuk, a szombati történések ellenére még aznap délután egy taxi migránsokat hozott Makkhetesre, igaz, nem a központban szálltak ki az autóból. Miután a lakosok csendes tüntetést tartottak a központban, mert szerintük hivatalosan senki nem tette közzé a történések valós adatait, a taxist megrótták, mert mindennek ellenére még mindig szállítja a migránsokat. A taxis erre úgy reagált, hogy az egyik lakót teljes erőből az autó oldalához lökte, ami be is horpadt az ütéstől. Megtámadott volna egy másik lakost is, de végül a helyszínen levő rendőrök elvezették a taxist. Az autónak lökött polgárt pedig a mentők szállították el. A polgárok fel vannak háborodva, hogy a rendőrök megengedik a taxisoknak (főleg zomboriakról van szó, de szabadkaiak is akadnak köztük) az újabb és újabb migránsok szállítását a helyi közösség területére. Folyamatos rendőri jelenlétet szeretnének.

Rada Trninić helyi lakos rámutatott, a helyzet kaotikus, a lakosok rettegnek, ezért polgárőrséget szerveztek. Ő maga keddre virradó éjjel nem aludt szinte semmit, kétszer riasztotta a rendőrséget. Elmondta, az unokája a helyi kisboltnál 8 tagú migránscsoportot került el, amikor a munkából ment haza, egy másik nagyobb csoporttal az Ifjúsági utcában találkozott, ők a Dózsa György utca felé haladtak. Később, 2 órakor egy fehér kombiból szálltak ki migránsok, akkor is értesítették a rendőröket. A jármű a Brač utcán át távozott. Mindkét bejelentés után a rendőrök ígéretet tettek, hogy kiküldik a járőröket.

A központban, a játszótéren szinte egész nap voltak migránsok, most egyet sem látni (Fotó: Miklós Hajlnalka)

A központban, a játszótéren szinte egész nap voltak migránsok, most egyet sem látni (Fotó: Miklós Hajlnalka)

– Ennyit a polgárok biztonságáról – állapította meg.

A lakosok elbeszéléseiből kiderült, hogy most már nincs szabály, szinte minden utcában megfordulnak, éppen ezért úgy döntöttek, hogy minden esetben értesíteni fogják a rendőröket. Kiutat ebből a helyzetből azonban nem látnak. Mint megtudtuk, szombatra tüntetést szerveznek, és várhatóan aláírásgyűjtésbe kezdenek.