2024. március 29., péntek

Élménytábor volt a Tiszánál

Három nap Magyarkanizsán a folyóparton

Három talpraesett pedagógus a közösségi oldalon hirdette meg a magyarkanizsai Tisza-partra tervezett tábort, melyre alig pár nap alatt be is telt a létszám. Nevük és ismertségük nyilván garancia volt a nyári szünet színvonalas eltöltéséhez, ennek tulajdonítható, hogy pillantok alatt elkeltek a helyek a hétfőtől szerdáig megtartott magyarkanizsai táborba, így lesz egy repríz is a hónap végén.

Az ovisokat és kisiskolásokat egybegyűjtő élménytábor természetesen gyermekközpontú volt, de nem akárhogy. Elsősorban arra törekedtek, hogy valamiben különbözzön a többitől. Amellett, hogy mindegyik gyerekre jutott időt, azt is lehetett látni, hogy ezt nemhogy nem is bánják, hanem még igénylik is, és éppen ezért olyan hangulat áradt a táborban, mintha egy nagy családi összejövetelen lennénk, viszont a szakértői nevelés puhán, de profin jelen volt.

Aranyos Á. Klára, Nagy Kracsun Szimonetta és Sarnyai Edina hétfőn, kedden és szerdán töltötték meg sűrített tartalommal a kicsik napjait, akik izgatottan várták, hogy aznap épp milyen foglalkozáson vehetnek részt. Mindhárom nap telis-tele volt jól szervezett, átgondolt és pedagógiailag megtervezett programokkal. A kincsesdobozok, amelyeket hazavittek, gyorsan teltek a táborban készített alkotásokkal, de a legnagyobb kincsek valószínűleg valahol belül a lelkekben rejtőznek.

Aranyos Á. Klára elmondta, hogy az élménytábor abból az indíttatásból született, hogy a gyerekek helyesen használják ki azt az időt, amit egyébként lehet, hogy a dolgozó szülők hiányában kevésbé produktív tevékenységekkel töltenének el.

– A tiszai élménytáborunk helyszínét Sarnyai Csaba bocsátotta rendelkezésünkre, ami kiváló választásnak bizonyult a szép környezet miatt is. Héttől tizenkét éves korosztályig fogadtuk a gyerekeket, akik tizenöten jöttek el a különböző foglalkozásokra. Törekedtünk arra, hogy ne szokványos módon történjenek a foglalkozások, hanem valami újszerűt, lebilincselőt akartunk adni. Az első napon rendhagyó irodalmi programokkal mozgattuk meg őket, és hoztuk felszínre az érzelmeiket, a második napon a tornán volt a hangsúly, a mozgásé volt a főszerep, illetve itt volt az Ősök Hangja civil szervezetből Apró Károly, aki a magyarok eredetéről is beszélt nekik, és aznap az íjászkodást is kipróbálhatták. A zárónapon ritmushangszereket készítettünk, és meglepetéssel is készültünk, mégpedig tiszai hajókázással – mesélte a pedagógus.

A tiszai élménytábor szebbé tette a gyerekek szünidejét. Valószínűleg tartanak még egy tábort, ugyanis nagy rá az igény.