2024. április 25., csütörtök

Megnőtt a gyermeklétszám az óvodában

Adán felújítják a mellékhelyiségeket az óvoda központi épületében

Az adai Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületében, a Pitypang óvodában a napokban megkezdődött a fürdőszobák, valamint a szennyvízcsatorna és a vízvezeték felújítása. Boja Patyi Sarolta, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a kétszintes épületben három csoportszoba, irodák és mellékhelyiségek találhatók. Az alsó és a felső szinten is van fürdőszoba a gyermekeknek. Az alsó szinten egy felnőtt- és gyermek-mellékhelyiség található, az emeleten lévő két csoportszobában egy-egy mellékhelyiség van.

– A felújításra nagy szükség volt, mert a csatorna- és a vízvezeték-hálózat már elavult, de az epidemiológiai helyzet miatt késett a felújítás. A napokban megkezdődött a felújítás, ami azt jelenti, hogy teljesen megújul az épületben a csatorna-, a vízvezeték-hálózat, a padló és a fali csempe, illetve a fürdőszobai berendezés. A munkálatok befejezését augusztus 20-ára terveztük, remélem, hogy tartani is tudjuk, mert szeptember 1-jétől három csoport indulna az épületünkben. A munkálatok összege megközelíti 3 millió dinár, amelyet az alapító, Ada község önkormányzata biztosított számunkra. Ahogyan ebben a tanévben is, az elkövetkezőben is három csoportot tervezünk ebben az épületben elindítani, egy óvodás- és két egész napos tartózkodású csoportot. Összesen 60–70 gyerekre számítunk, aki ebbe az épületbe fog járni – nyilatkozta Boja Patyi Sarolta.

Az adai Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézményben is májusban lezajlott az iratkozás a 2022/2023-as tanévre, amelyben várhatóan nyolcvannal több gyerek kezdi meg az óvodát, a bölcsődét vagy a napközit. Az intézményben egyébként egy-egy épületben folyik oktató-nevelő munka Törökfaluban és Völgyparton, valamint összesen kilenc épületben Adán és Moholon. Boja Patyi Sarolta kiemelte, hogy megnövekedett az érdeklődés a nyári ügyelet iránt is, különösen a bölcsődés korosztály esetében.

– A 2021/2022-es tanévet 405 gyermekkel kezdtük meg a Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Intézményben. Huszonöt csoportot alakítottunk ki az elmúlt tanévben, tizenegy félnapos, vagyis óvodáscsoportunk volt, és tizennégy egész napos tartózkodású. A jövő tanévre május második felében történt meg az iratkozást. A szülőknek még mindig nehézséget okoz az e-közigazgatási oldalon történő regisztrálás, illetve iratkozás, de már nagyobb százalékban sikerült ilyen módon beíratni a gyermekeket, mint az előző tanévben. Az iratkozás utolsó hetében papíralapú, nyomtatott űrlap is rendelkezésre állt a szülőknek, illetve a törvényes képviselőknek a gyermek beíratására. Az iratkozási időszak után elmondható, hogy a beíratott gyermekek létszáma jelen pillanatban 485, így nagyobb létszámmal tudjuk megkezdeni a 2022/2023-as tanévet. A munkaszervezés még folyamatban van, és új csoport megnyitása is esedékes a megnövekedett gyermeklétszám miatt – magyarázta az igazgató, majd hozzátette: – Az elmúlt évek tapasztalata, hogy egyre nagyobb az igény az egész napos tartózkodású ellátásra. Főleg a bölcsődés korosztály elhelyezésére mutatkozik fokozott igény, de ugyanez mondható el a nyári szünetben is. A nyári szünetben az intézményünkben ügyeletet tartunk. Júliusban Adán a Csillagszemű bölcsőde fogadja a gyermekeket négy csoportban. Augusztusban Adán a Csillagszemű bölcsőde, illetve Moholon a Búgócsiga bölcsőde fogadja a gyermekeket két-két oktató-nevelő csoporttal. Egyre nagyobb az érdeklődés a nyári ügyelet iránt. Ha a tíz évvel ezelőtti helyzetet nézzük, akkor jóval kevesebb volt a gyermek ebben az időszakban. Ez a szám szinte évről évre növekszik. Az ok egyrészt az, hogy nem biztos, hogy minden szülő el tud menni kollektív szabadságra, és akkor szüksége van arra, hogy a nyár folyamán is el tudja helyezni a gyermekeket. A másik ok, hogy a nagyszülők is még munkaviszonyban vannak, ezért nincs a családban olyan felnőtt személy, akire a gyermek felügyeletét rábízhatnák – mondta az intézmény vezetője.