2024. március 29., péntek
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

Szökevénysiker és vezéráldozatok a köveken

Az első olyan szakaszra lehetett készülni tegnap a Touron, amelyen akár a teljes összetett viadalt el lehetett bukni, hiszen a mezőny egy mini-Párizs–Roubaix-t teljesített Észak-Franciaországban, ahol 11, összesen 19 kilométernyi macskaköves szektoron kellett átmenni. Ezúttal a szokásosnál jóval nagyobb csata alakult ki a korai szökésbe való bekerülésért, végül hatan (Magnus Cort, Neilson Powless, Taco van der Hoorn, Simon Clarke, Alexis Gougeard, Edvald Boasson Hagen) alakították ki az élbolyt.

Az összetett favoritok félelmei hamar beigazolódtak, hiszen a tavalyi negyedik ausztrál Ben O’Connor hamar leszakadt egy mechanikai hiba miatt, végül mintegy három percet kapott a többiektől. Nagy pechje volt a Jumbo csapatának is, amelynek soraiban előbb Jonas Vingegaard cserélt többször kerékpárt technikai gondok miatt, majd Primož Roglič bukott. A dán egy előrébb álló sorban maradt, és a hajrára minimalizálta veszteségeit a Jasper Stuyvennel támadó Tadej Pogačarral szemben, a szlovén viszont jóval több időt, nagyjából két percet kapott a kétszeres címvédő honfitárstól. A hatalmas káoszban eközben a szökevények megtartottak valamennyit az előnyükből, a diadal pedig célfotós belökéssel a veterán ausztrál Clarké lett. A sárga trikót megőrizte a végjátékban Vingegaardért nagyot dolgozó Wout van Aert.

Végeredmény, 5. szakasz (Lille–Wallers-Arenberg, 157 km): Simon Clarke 3:13:35 óra, Taco van der Hoorn a. i., Edvald Boasson Hagen +2, Neilson Powless +4, Magnus Cort +30 mp stb. Az összetett állása: Wout van Aert 16:17:22 óra, Powless +13, Boasson Hagen +14, Tadej Pogačar +19, Yves Lampaert +25 mp stb.

Blanka folytatni tudta a Girót

Jó híreket olvashattunk magyar szempontból a női Giro tájáról, hiszen a kedden nagyot bukó Vas Blanka az esti kivizsgálások után folytatni tudta a viadalt. Tegnap már ismét hasznos tagja volt a csapatának, legjobb társa, a belga Lotte Kopecky második helyen ért célba a győztes Marianne Vos mögött. Jól teljesít a szerb bajnok Jelena Erić is, aki összetettben az előkelő 17. helyen áll, míg Vas a szerdai etap után a 33.