2024. április 19., péntek
SZÓFIGYELŐ

Közkedvenc

A közkedvenc (’általánosan kedvelt személy, állat vagy dolog’) szó a XIX. század első felében jött létre, de akkor nemigen terjedt el. Az első világháború után kezdték jobban használni. A hatvanas–hevenes években csökkent a népszerűsége. A rendszerváltás után újra növekedés tapasztalható. Többnyire állítmányként élnek vele: Az utóbbi pár évben lett közkedvenc, és a mai napig tartja magát, hiszen egyedi és feltűnő stílus. – A márka hamarosan világhírű közkedvenc lett. – Ősszel is közkedvenc marad a rózsaarany hajszín. – Közkedvenc az ukrán rendezőnő. – Olyat már hallottunk, hogy egy intézménynél közös kutya vagy macska lakik, de az egyáltalán nem szokványos, ha a közkedvenc egy kismalac. – Tóbiás vígan élte életét, közkedvenc volt, a hozzánk látogatók is mindig megcsodálták. – Meghívott vendégünk Marcell és segítő kutyája, Max is hamar közkedvenc lett. – A világ bármely pontján jársz, a palacsinta mindenhol közkedvenc. – A másik közkedvenc az Esterházy-tallér. – Minden menet után szavaznak, és kimondják, hogy abban a menetben ki volt nagyobb közkedvenc.  – Első számú közkedvenc lettem, mondhatom, ott belekóstoltam a sztárságba. – Sajnos a szemedbe mondom a frankót, így nem vagyok közkedvenc. – FKJ az egyik legnagyobb közkedvenc itt a sulinkban, úgyhogy elmentünk a koncertjére múlt héten. – Észak-Németországon kívül nemigen ismerik, vagy ha igen, akkor sem egyértelműen közkedvenc. – A 64-es vonal nagy közkedvenc, úgyhogy lenne is egy ide vágó kérdés. – A „Kopasz” már játékosként is közkedvenc volt a Monumentalban

Gyakran jelzői szerepben találkozunk a közkedvenc szóval: Tűkön ülünk, hisz érkezik a közkedvenc csapat végleges debütáló lemeze! – Ázsiai ízvilágú, könnyen emészthető, kiegyensúlyozott karakterű levesünk a hozzáadott közkedvenc egzotikus fűszerekkel. – A közkedvenc málnás-csokoládés íz mellett fejlesztőink kifejlesztették a csokitortás és sós karamellás protein szeleteket. – Jelen esetben nem a fűszerezésről vagy az éppen az aktuális közkedvenc húsfajtákról van szó. – Szuperokos robotként éledt fel a közkedvenc Wall-E. – Íme sokak és jómagam kívánságára egyaránt az egyik közkedvenc Kinopuskin szám. – Használt lakások a közkedvenc Corvin-negyedből.  – Utoljára 2017-ben adott életjelet magáról a Sony közkedvenc autós szériája. – Választ példának okáért a nagy közkedvenc  Meseautó újraforgatott változatából is kapunk, bár a film elsődlegesen szórakoztatni akar. – A korábbi közkedvenc lucfenyő és a korábban szintén népszerű ezüstfenyő mostanra szinte eltűnik a kínálatból. – Akkor váltak véglegesen közkedvenc zenekarrá idehaza.

Esetleg alany is lehet belőle: Az amerikai közkedvenc igazán testet-lelket melengető fogás, viszont mindig úgy éreztem, valami zöld(ség) hiányzik belőle, mellőle.