2024. március 29., péntek
NYÁRHANGOLÓ FESZTIVÁL, PALICS

Ahol a hangsúly a kultúrán van

Tegnap elkezdődött a VM4K Nyárhangoló fesztiválja Palicson

A palicsi tóparton, a Crystal Dance Stúdió mazsorettjei és a Szabadkai Fúvószenekar látványos felvonulása után, a Vigadó épületének árnyékában sor került a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ első Nyárhangoló fesztiváljának a megnyitójára. Az egybegyűlteket Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, országgyűlési képviselő köszöntötte.

Potápi Árpád János nyitotta meg a rendezvényt (Fotó: Ótos András(

Potápi Árpád János nyitotta meg a rendezvényt (Fotó: Ótos András(

– A Nyárhangoló fesztivál nem csak egy kulturális seregszemle, nem csak a vajdasági gyerek- és felnőttegyüttesek bemutatkozási lehetősége. Szinte számtalan olyan programot tartalmaz, amely idevonzza a családokat, a gyerekeket és az idősebbeket egyaránt. Magyarországról is érkeznek fellépők, de arra számítunk, hogy látogatók is. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága azért is támogatta ezt a rendezvényt, mert az elmúlt években a számunkra a legfontosabb az volt, hogy megerősítsük a közösségeket, illetve alkalmassá tegyük a magyar közösségeket arra, hogy hálózatba tudjanak szerveződni és minden kihívásra a megfelelő módon tudjanak válaszolni. Ez az időszak a nemzetpolitikai táborok megnyitásának az időszaka is, a minap Felvidéken nyitottunk meg egy tábort, a palicsi Nyárhangoló fesztivál előtt pedig a kishegyesi Szabadegyetemet nyitottuk meg Pásztor István elnök úrral. Ezt követően a Kárpát-medencében szinte mindenütt sor kerül hasonló rendezvényekre. A Nyárhangoló fesztivál is azt szolgálja, hogy az itt élő embereket, de a távolabb élőket is megszólítsa. Azt reméljük, hogy mindenki nagyon jól érzi majd magát, és a Nyárhangoló fesztivál nemcsak egyszeri alkalom lesz, hanem évről évre megrendezésre kerül – hallottuk Potápi Árpád Jánostól.

Ahogyan azt a megnyitó bevezetőjében hallhattuk, a nyár a fesztiválok, a táborok, a kikapcsolódás időszaka, a Nyárhangolón viszont a hangsúly a kultúrán van. Ebből kifolyólag született meg az ötlet, hogy létrejöjjön ez a tartalmas, minőségi időt kínáló fesztivál, ami színes, sokat mondó, értékőrző, megújuló, ugyanakkor a gyökerekhez visszanyúló és minden korosztályt felölelő. A fesztivál vasárnapig tart, addig mindennap közéleti és színházi kerekasztal-beszélgetések, gyermekfoglalkozások, filmvetítések zajlanak, Palicsot idegenvezetők is bemutatják, vajdasági népzenészek táncházakat tartanak, a nagyszínpadon pedig sokféle zenekar lép fel, a komolyzene, a könnyűzene és a népzene rajongói is megtalálhatják a nekik való tartalmat. Akik sétálnának, hűsölnének, falatoznának vagy innának, azokat a vajdasági termelők kirakodóvására várja.

IGÉNYES IDŐÖLTÉS MINDENKINEK

A fesztiválmegnyitót követően az érdeklődők betekintést nyerhettek többek között a Rejtőzködő irodalom című kiállításba is, aminek sikerességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy már több külföldi helyszínen is bemutatásra került. A tárlat a Debreceni Irodalom Házában nyílt még 2017-ben, ami egyben a Déri Múzeum tagintézménye. Mint megtudtuk, a kiállításnak nagy sikere volt az elmúlt években, legfőképp azért is, mert egy izgalmas játék is kapcsolódik hozzá. Aranyi Fruzsina múzeumpedagógus lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a tárlat összeállításához Rejtő Jenő életrajzi motívumából vettek elemeket, melyhez minél érdekesebb válogatásokat igyekeztek összegyűjteni, ezzel is felkelteni a látogatók figyelmét.  Az időszaki kiállítást a fesztiválra látogatók mindennap megtekinthetik 14 és 18 óra között az Öko-központban.

Beszélgetés Varró Dániel költővel (Fotó: Dér Dianna)

Beszélgetés Varró Dániel költővel (Fotó: Dér Dianna)

Ezután a Nyárhangoló Fesztivál keretében került megszervezésre a Színházi kerekasztal – Garay Béla emlékére. Az első beszélgetés témaköre A költői színház lehetőségei címet viselte, melynek vendégei Oberfrank Pál színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Pataki András rendező, dramaturg, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, Szarvas József színművész és Verebes Ernő író, dramaturg voltak. A beszélgetés moderátora pedig Balogh Tibor dramaturg, színikritikus volt. A tartalmas és érdekes diskurzust követően közéleti panelbeszélgetésre is sor került A hely szelleme elnevezéssel, melynek vendégei Dankó Dénes vállalkozó, turisztikai szakértő, a Kárpát-medencei Turizmus Egyesület elnöke, Hajnal Virág, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának stratégiai főosztályvezetője, a moderátor pedig Szerda Zsófia újságíró volt.

Színházi kerekasztal (Fotó: Dér Dianna)

Színházi kerekasztal (Fotó: Dér Dianna)

Mindeközben a gyermekfoglalkozások is javában zajlottak, ahol a kicsiknek arcfestéssel, meglepetés kézműves foglalkozásokkal és játszósarkokkal is kedveskedtek a szervezők. A fesztiválon egyébként fantasztikus a hangulat, kellemes az idő, és rengeteg a látnivaló. Itt mindenki megtalálhatja magának az igényes szórakozást akár családdal, akár barátokkal, de még egyedül is.

Nyitókép: Potápi Árpád János nyitotta meg a rendezvényt (Fotó: Ótos András(