2024. március 29., péntek

Véradás volt Magyarcsernyén

A nyári szabadság alatt se feledkezzünk meg a segítségről

Kedden délelőtt önkéntes véradási akciót tartottak Magyarcsernyén az Ady Endre Művelődési Egyesület kultúrotthonának előcsarnokában. A húsz jelentkező közül tizenkilencen adhattak vért. Az önkéntesek Tordáról, Tóbáról és Magyarcsernyéről érkeztek, de vidékiek is eljöttek, akik a községházán vagy a belügyi szerveknél dolgoznak, mert ez így egyszerűbb nekik, mesélte Sötét István, a Vöröskereszt magyarcsernyei helyi szervezetének aktivistája.

– A nyári szabadságok ideje alatt sem szabad megfeledkeznünk a véradásról, ugyanis a vér ilyenkor is életeket ment, és ilyenkor is az egyik leghumánusabb cselekedet, amit embertársainkért tehetünk. Amikor véradókat toborzunk, mindig hangsúlyozzuk a véradás pozitív hatásait, mert amellett, hogy a véradóról bebizonyosodik, hogy teljesen egészséges ember, kiemeljük azt is, hogy csökkenti az agyi infarktus, a szívroham, de a daganatos megbetegedések kialakulásának a kockázatát is. Az orvos és a nővérek az önkénteseken egy rövid szűrővizsgálatot is elvégeznek, nézik a hemoglobinszintjüket, meghatározzák a vércsoportjukat, és néhány fertőző betegségre is tesztelik őket. A férfiak évente négyszer, a nők pedig háromszor adhatnak vért – hangsúlyozta Sötét István, majd kifejtette azt is, hogy miért is létfontosságú a véradás.

– A vér a gyógyítás számos területén nélkülözhetetlen, mint például a vérátömlesztésre szoruló betegek kezelésénél, műtéteknél, baleseti sérültek ellátásánál. A felhasználás szempontjából meghatározó a vércsoport, mely lehet A-s, B-s, 0-ás, vagy AB-s, és ezen belül is Rh-pozitív vagy Rh-negatív. Ennek a vérátömlesztésnél van fontos szerepe, ugyanis a pácienseknek csoportjuknak megfelelő vért kell kapniuk. Az AB az úgynevezett univerzális kapó, aki bármely más vércsoportba tartozó személytől kaphat, a 0-ás pedig az univerzális adó, aki mindenkinek adhat vért – magyarázta Sötét István.