2024. április 24., szerda

Búcsú a palackoktól

Két éven belül megoldódik Nagybecskerek vízellátása

A nagybecskerekieknek 2024 első felétől nem kell már palackozott vizet vásárolniuk – ígérte Simo Salapura, Nagybecskerek polgármestere, a városi képviselő-testület tegnapi, rendkívüli ülésén, melyen elfogadták a vízgyár építésére vonatkozó szerződéstervezetet. A Városi Vízművek a belgrádi Pannonian water nevű cégre bízza a víztisztítást.

A magas arzéntartalom miatt 2004 óta tilos a nagybecskereki vezetékes víz használata. A vízgyár építése 2015-ben kezdődött, de beüzemeltetése mindmáig nem sikerült. Egy egyesült arab emírségekbeli cég vette meg a kapacitást (417 millió dinárért), amely 18 millió eurós beruházással próbálja meg üzemképessé tenni. Bővítik a kapacitást, új technológiát alkalmaznak a víztisztításhoz és biztosítják a város folyamatos vízellátását.

– 2024 első felében várhatóan megszüntetjük a vezetékes víz használatának tilalmát, amely 2004 óta tart. Ezen kell mindannyiunknak dolgozni. Ezért fontos a szakemberek véleménye. Szeretném hangsúlyozni, hogy a beruházó a Jaroslav Černi intézettel tárgyal, amely az ivóvízzel kapcsolatos kérdések legjobb ismerője. Mi is szakembereket alkalmaztunk, a szerbiai kormány is mögöttünk áll – mondta Simo Salapura polgármester.

A helyi parlament tegnapi ülésén – a képviselők jóváhagyásával – felszólalt Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke is.

– Először technikai víz lesz, legalább fehér, melyet az idei év végén és a jövő év folyamán ellenőrizni fogják. Legkésőbb 2024 elejére lesz mindenkinél, tehát minden háztartásban ivóvíz, egészséges, biztonságos ivóvíz. Mi a VMSZ nevében erősíteni próbáltuk a polgármestert, illetve a koalíciót abban, hogy valóban több körös tárgyalások után eljuthassunk egy olyan megoldás felé, ami fönntartható és reális megoldás, nem csak újabb ígérgetés – mondta Kovács Elvira.

A szerződést ma írják alá a belgrádi kormányban. Az egyik oldalról Nagybecskerek Város és a Városi Vízművek, a másik oldalról pedig a Pannonian water és a Metito Utilites Limited társaságok lesznek az aláírók.