2024. április 19., péntek

Varrnak, hímeznek, alkotnak

Hímzősuli Magyarkanizsán

Magyarkanizsán az Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület sokrétű tevékenységet végez. Több szakosztálya létezik, például a citera, a népdal, ugyanakkor a hímzést is már nagyon régóta az ő berkeikben tanítják tovább. Ékes példája ennek a hímzőszakosztály nyári hímzősulija, melyet már évek óta megszerveznek nyaranta. Most a júliusi hónapot választották.

A hétfőn kezdődött tanfolyam inkább nevezhető jó hangulatú, barátságos összejövetelnek, melyen a hölgyek, akik a szakosztály tagjai, nagy türelemmel adják át tudásukat a résztvevőknek, akik leginkább gyerekek. Olyan ez, mintha a nagymamák tanítanák a kis unokákat nagy-nagy szeretettel és gondoskodással. A kicsik némelyikét az anyukájuk is elkísérte, hogy ő is még többet tudjon, illetve hogy felfrissítse tudását, és a gyerekekkel együtt hímezzen, talán így is példát mutatva, mert mi is a legjobb nevelés, ha nem a példamutatás? A varrást, hímzést ma már nagyon kevesen művelik, és egyre nagyobb gondot okoz egy gomb felvarrása is, könnyebb új, silány, olcsó terméket venni, de a kézi munkának felbecsülhetetlen ára és értéke van. Én például egy ajándékba kapott, kézzel hímzett zsebkendőt őrzök kincsként. Nemcsak azért, mert becses helyről kaptam, hanem azért is, mert ilyet biztosan nem lehet venni bármelyik boltban, és aki készítette, biztosan sok időt és energiát beletett, a szeretetről nem is beszélve. A hímzősuliban is hasonló szépségek készülhetnek egy hónap alatt, ahogy azt a szakosztály vezetője, Szurap Ágnes is elmondta.

– A csoport tagjaival közösen ötlöttük ki a hímzősuli létrehozását, hogy népszerűsítsük magát a hímzést, mert nagyon kevesen tudják művelni. Fontos, hogy gondoskodjunk az utánpótlásról, ez már a negyedik nyár, hogy összejövünk. Kilenc-tíz éves gyerekek jelentkeztek, akik nagyon nagy lelkesedéssel jöttek és dolgoznak. Júliusban minden hétfőn összejövünk, és több órán át dolgozgatunk. Kis tasaknak való anyagot készítettem elő, melyre szálszámolásos hímzéssel, keresztöltéssel dolgozunk, azsúrozást is lehet tanulni, valamint díszítő összevarrásokat is – magyarázta Szurap Ágnes.

A hímzősuliba még be lehet kapcsolódni, hétfőnként tíztől délig a József Attila Könyvtár első emeletén jönnek össze, ott várják a fiatalokat.