2022. szeptember 28., szerda

A kunok értékei

Nagy hagyományú tábor Bácsfeketehegyen

Hétfőn kezdődött és pénteken fog véget érni a XXVII. Nagykunsági Alkotótábor, amelyet a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület szervez. A foglalkozások délelőtt és kora délután zajlanak a Kultúrotthonban. Hajvert Lódi Andrea, az egyesület elnöke arról számolt be, hogy igen változatos foglalkozás várja a tábor résztvevőit.

– Az a jó, hogy nagyon nagy az érdeklődés a gyerekek részéről, kedden 66-an vettek részt a táborban. Közülük 16 ovis és 50 iskolás, úgyhogy ennek függvényében alakul a program is. Délelőtt három-négy oktató foglalkozik párhuzamosan a gyerekekkel, plusz az óvónő az ovisokkal. Sokféle foglalkozás van, gyöngyfűzés, agyagozás, kerámiafestés, makramézás, jász hímzés, nemezelés stb. Újdonságnak számít, hogy csütörtökön Kunhegyesről érkeznek oktatók, akiknek segítségével a gyerekek filcfigurákat fognak varrni, és tűnemez technikával készítenek táskákat. Mindennap van népi ének fél órában, idén bácsfeketehegyi népdalokat tanulnak, Sárközi Noémi vezetésével – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy vannak pluszprogramok is, amit csak heti egy alkalommal tartanak, ilyen az íjászat, a baranta. Újdonság a kreatív sarok a táborban.

– A kreatív sarok nem a megszokott, hagyományos foglalkozás, hanem természetes anyagokkal dolgoznak a gyerekek, kreatív módon. Például fára, kavicsra festenek mai motívumokat. Ugyancsak újdonság, hogy felnőtteket is fogadunk délután négytől hatig. Ez egy új ötlet, és most kezd az információ eljutni az emberekhez. Ide kapcsolódik, hogy a Csoóri Sándor Program keretében már tartottunk felnőtteknek kézművesképzést, illetve ősztől bekapcsolódunk a Nemzeti Művelődési Intézet egész Kárpát-medencét felölelő programjába, ami a Szakkör elnevezést viseli. Ennek keretében Bácsfeketehegyen három szakkör is indul, és egy éven át fog tartani – mondta Hajvert Lódi.

A gyöngyfűzés visszatérő program a táborban (Lakatos János felvétele)
A gyöngyfűzés visszatérő program a táborban (Lakatos János felvétele)

A XXVII. Nagykunsági Alkotótáborban készült alkotásokból péntek délután kiállítást állítanak össze. Ennek 17 órakor lesz a megnyitója. A kiállításon minden érdeklődőt szívesen látnak – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy nem túl könnyű anyagi körülmények között tartják a tábort. Épp ezért igyekeznek minél több használt alapanyaggal dolgozni, és ott spórolni, ahol lehet. Mivel nem volt nyertes hazai pályázatuk a táborra vonatkozóan, ezért csak a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósul meg a tábor – fogalmazott Hajvert Lódi.