2024. április 18., csütörtök
VB-SELEJTEZŐ

Sokkoló vereség

Jócskán megbonyolította magának a jövő évi férfi-vb-re való selejtezőt Szerbia, miután Nišben drámai végjáték után, az utolsó percekben 10 pontos előnyről (71:61) kikapott Belgiumtól (73:74), így a kvalifikáció utolsó fázisában a sereghajtó pozícióból kell bejutnia majd a hatos első három gárdája közé. Svetislav Pešić csapata a lettek és a belgák mögött jutott tovább, és a görög–török–brit csoporttal „fuzionált” az utolsó szakaszra. Mivel az említett kvartettből kizárták a fehéroroszokat, a szerbek sem viszik tovább az utolsó szlovákok elleni pontokat – igaz, ez keveset változtat az erőviszonyokon. A hatosban a görögök (7) és a lettek (7) állnak legjobban, a törökök és a belgák 6 ponttal rendelkeznek, Szerbia és Nagy-Britannia pedig 5-tel. A küzdelmek augusztus végén folytatódnak (az új riválisok ellen).

Magyarország is dicstelen módon, 81:40-es franciaországi zakóval fejezte be a selejtező ezen fázisát, bár Stojan Ivković fiai kétségkívül más elvárásokkal vágtak neki a sorozatnak, és a kvartettből való továbbjutással teljesítették a minimumot. A magyarok az utolsó körben a franciák (11) és a montenegróiak (10) mellett Litvániával (11), Csehországgal (9) és Bosznia-Hercegovinával (9) szerepelnek egy hatosban.

Eredmények, 6. forduló, A csoport: Szlovákia–Lettország 60:93, Szerbia–Belgium 73:74. Végeredmény: Lettország 11, Belgium 10, Szerbia 9, Szlovákia 6 pont. E csoport: Franciaország–Magyarország 81:40, Portugália–Montenegró 62:77. Végeredmény: Franciaország 11, Montenegró 10, Magyarország 9, Portugália 6 pont.