2024. április 19., péntek
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE FRANCE

A sárga trikó ereje

A Tour mezőnye a hétfői pihenőnap után megérkezett Franciaország földjére, először az északi tengerpart közelében kanyarogtak a bringások a nagy történelmi és háborús múlttal bíró Dunkerque és Calais városa között. Ezúttal sem alakult ki nagy csata a szökésbe kerülésért, a pöttyös trikós Magnus Cortnak ezúttal akadt egy társa Anthony Perez személyében. A francia nem tudta és később már nem is akarta megakadályozni a dánt az újabb hegyi pontok gyűjtögetésében, viszont mintegy negyven kilométerrel a cél előtt leszakította őt, így az utolsó órára egyedül maradt elöl.

Ahelyett azonban, hogy Perez lassú bedarálása után jött volna a mezőnyhajrá, az utolsó emelkedőn hatalmas versenyt csinált a sárga trikós Wout van Aert és csapata, a Jumbo, a belga nagyágyú pedig a domb tetején már egyedül maradt, és az utolsó tíz kilométeren hatalmas tempót tartva megőrizte előnyét az üldöző mezőny előtt – sorozatban három második hely után diadalmaskodott.

Végeredmény, 4. szakasz (Dunkerque–Calais, 171,5 km): Wout van Aert 4:01:36 óra, Jasper Philipsen +8 mp, Christophe Laporte, Alexander Kristoff, Peter Sagan a. i. stb. Az összetett állása: Van Aert 13:02:43 óra, Yves Lampaert +25, Tadej Pogačar +32, Mads Pedersen +36, Jonas Vingegaard +40 mp stb.

Blanka nagyot esett

Súlyos bukásba keveredett a női Giro d’Italia tegnapi negyedik szakaszán Vas Blanka. A magyar bajnok a sprintfelvezetésből vette ki a részét, amikor az utolsó kilométert jelző kapunál az út jobb oldalán a kordonnak ütközött. Blanka súlyos horzsolásos sérüléseit azonnal ellátták a helyszínen, és az első vizsgálatok alapján nem szenvedett töréseket. Az utóbbi napokon egyébként Marianne Vos, Annemiek van Vleuten és Elisa Balsamo ünnepelt szakaszsikert.