2024. április 25., csütörtök

A MadT létjogosultsága sosem volt kérdéses

Zentán javában zajlik a Vajdasági Amatőr Diákszínjátszók Tábora

A július elsejétől nyolcadikáig tartó táborban 4 csoportban elismert vajdasági magyar színművészek, színházi rendezők és dramaturgok vezetésével, a tartomány 16 településéről 35-en vesznek részt. Virág Kiss Anita, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa, a tábor egyik szervezője napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a táborlakók ez évben két színjátszó-, egy rendező- és egy dramaturgiai-színházelméleti csoportot indítottak. Mint hozzáfűzte, ez utóbbit az idén szervezték meg először, de ennek ellenére ez a csoport telt be legelőbb.

– Igyekszünk mindig az igényeknek megfelelni, tehát igyekszünk figyelembe venni úgy a szakma, mint a diákszínjátszók és az amatőr színjátszók igényeit, egyben egyeztetni igyekszünk a tanárokkal, illetve a szakmabeliekkel is – jegyezte meg Virág Kiss Anita, aki elmondta, hogy a tábor célja elsősorban nem az, hogy egy produktumot hozzanak létre, hanem az, hogy a résztvevők szakmailag fejlődjenek és ezért a tavalyi évhez hasonlóan az idén sem szerveztek gálaműsort, mivel nem szerették volna azt, hogyha a résztvevők stresszként éljék meg azt, hogy be kell mutatniuk valamit.

Ugyanakkor nyílt órákat szerveznek, így a csoportok megnézhetik egymást.

– Természetesen a színészcsoportok ettől függetlenül jeleneteket készítenek, előadást csinálnak. Ez volt a résztvevőknek az igénye, amit az oktatók felmértek és reagáltak rá – emelte ki a VMMI munkatársa, aki egyben kihangsúlyozta, hogy a tábornak a létjogosultsága sosem volt kérdéses, hiszen mindig gyakorlatilag a jelentkezési idő előtt beteltek a meghirdetett férőhelyek.

Mint a szervező elmondta, a tábor ideje alatt tartalmas programokat igyekeznek a résztvevők számára nyújtani, így a szakmai műhelyek mellett négy trénerrel és drámapedagógussal dolgoznak, akik vegyes csoportos és nagycsoportos foglalkozásokat tartanak a táborozóknak azért, hogy egy kicsit „összerázzák” őket. E mellett a tábor résztvevői ellátogatnak Kavillóra, a Tanyaszínházba, hogy megnézzék az ott zajló próbákat, valamint az oktatók filmvetítéseket is szerveznek.

Kalmár Zsuzsa, szabadkai Népszínház magyar társulatának a színművésze, illetve a Palicsi Színjátszó Grund vezetője először, vagy ahogyan ő fogalmazott, elsőbálozóként vesz részt a tábor munkájában, mint fiatalabbik, 15–17 éves korosztályú színészcsoport oktatója.

– Az az érdekes ezekben a gyerekekben, hogy ők már azzal az elhatározással jönnek ide, hogy őket érdekli ez a világ, tehát érdekli a színház, annak minden nyűgjével, bajával, mindenféle örömével, és szeretnék minél jobban beleásni magukat ebbe a témába és nagyon alázatosak – ecsetelte a szabadkai színművésznő. Csoportjával egy kis, félórás előadást is színpadra visznek, ugyanis Rómeó és Júlia egyfajta keresztmetszetét adják majd elő.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

A csoportnak két-három Bolyais képzőművészeti szakos diák is a tagja, akik plakátot is terveznek az előadáshoz.

– A próbák alatt igyekezünk minél szélesebb körben felölelni ezt a Rómeó és Júlia témakört – jegyezte meg az oktató, aki elmondta azt is, hogy a csoportjának tagjai három szonettet tanulnak meg, amit rappelve adnak majd elő.

Oláh Tamás dramaturg és teatrológus az idén 14. alkalommal vesz részt a tábor munkájában.

– Az idén első alkalommal dramaturgia és színházelmélet csoportot is indítottak a tábor keretében, amit Góli Kornéliával közösen vezetünk. Ez egy elég specifikus csoport most, mert itt nem a színjáték, nem a színrevitel az, ami az érdeklődésünknek a középpontjában van, hanem a szöveg, a dráma, egyáltalán az, hogy miképpen is juthatunk el a szövegtől a könyvtől a színpadig – szögezte le, és elmondta azt is, hogy ez nagyon sokrétű munka, mivel nemcsak elemeznek és olvasnak, hanem a vajdasági, illetve regionális színházakat meghatározó színházi jelenségekről is beszélgetnek.

– Nagyon örülök annak, hogy nagyon vegyes a korcsoport, tehát tényleg 16 éves kortól kezdve a középkorúakig részt vesznek a tábor munkájában, akik más-más háttérrel érkeztek Zentára. Van, aki elsősorban irodalmi érdeklődésű, és vannak olyanok, akik amatőr színjátszók voltak, szerepeltek, színpadra léptek, és most kíváncsiak arra, hogyan néz ki ez a másik oldal, hogyan juthatunk a szöveghez közelebb, hogyan érthetjük meg a színpadot – hangsúlyozta ki Oláh.

A tábor résztvevői közül a szabadkai Mezei Sára Csenge és a zentai Csízik Boglárka nyilatkozott napilapunknak, akik a rendezői csoport tagjai. Csenge azért jelentkezett ide, mert ez idáig soha sem próbálta ki magát rendezésben és arra kíváncsi, hogy miből is áll ez. A színjátszással foglalkozó fiatal lány napilapunknak elmondta, hogy a tábor ideje alatt szövegeket válogattak: cikkeket és drámákat, amiket színpadra visznek majd egyfajta mozgásszínház formájában.

Boglárka a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszójaként már belekóstolt a színjátszásba, és azért jelentkezett a táborba, hogy kipróbálja magát, no meg ebben a közegben is azzal foglalkozzon, amihez már hozzászokott.

– Nagyom tetszik itt. Mindenki nagyon kedves – jegyezte meg, és elmondta azt is, hogy Molnár Ferenc Liliom című drámáját dolgozzák fel úgy, hogy különböző jeleneteket csinálnak belőle, ami nagyon érdekes és szórakoztató számukra.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által szervezett tábor a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű ifjúsági rendezvénye.