2024. március 28., csütörtök

„Újraértelmezzük a teret”

Kezdődik a Nyárhangoló, mától kezdve vasárnapig tartalmas kulturális programkínálattal várja a látogatókat Palicsra a VM4K

Mától a nyárra hangolódunk, ugyanis ma kezdődik a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Nyárhangoló Fesztiválja, amelyre egészen vasárnapig szinte reggeltől estig tartó rendezvénysorozattal várják a látogatókat. A fesztivál helyszíne Palics, a műsorokra pedig egyebek közt a Vigadóban, a teraszán, a Női strandon, az Ökoközpontban kerül sor. A Bagolyvárnál nagyszínpadot állítanak fel, ott koncertek lesznek, a Nyárhangoló pedig  operettesttel zárul a Nyári színpadon. 

A fesztivál folyamán számos művészeti ág lesz képviselve jeles magyarországi és vajdasági művészek által. Ennyire szerteágazó magyar jellegű fesztivál minden bizonnyal még nem is volt soha Palicson.

Lovas Ildikó (Fotó: Molnár Edvárd)

Lovas Ildikó (Fotó: Molnár Edvárd)

A műsorokra a belépés díjtalan, nem kötődik regisztrációhoz sem, mindenki kedvére járkálhat a helyszínek közt. Természetesen változásokra is sor kerülhet, közbeszólhat az időjárás, vagy valami más – ezekről a VM4K Facebook-oldalán lehet majd értesülni – de ez is mind az igazi fesztiválozáshoz tartozik. A Nyárhangolóról Lovas Ildikóval, a VM4K vezetőjével beszélgettünk.

Mi volt a kiindulópont, mi vezérelt benneteket? Miért választottátok Palicsot a fesztivál helyszínéül?

– Elkezdtünk gondolkodni és beszélgetni arról, hogy mi köt bennünket Palicshoz, milyen emlékek és élmények. Fontosnak és ikonikusnak tartjuk azt az épületegyüttest, amely meghatározza Palicsfürdőt. Az épített örökség része a köztudatnak, mi viszont azt szeretnénk, hogy az emberekben Palics és az épületei fesztiválhelyszínként is tudatosodjanak. Vajdaságban nagyon sok jó és izgalmas fesztiválhelyszín létezik, amelyek valamiféleképp mindig a helyhez is kötődnek. Azt gondoljuk, hogy az itteni embereket jó érzéssel töltheti el, ha Palicsra is úgy gondolnak, mint egy fesztiválhelyszínre. Nem kell feltétlenül sokat utazni ahhoz, hogy egy egészen exkluzív helyszínen tudjunk együtt lenni. Vajdaságban is kialakult, hogy jelenlétünk által tesszük ikonikussa a helyet. A Nyárhangoló műsorainak helyszínei olyan részei Palicsnak, amelyekről nem mondhatni szokásosnak, mindennapinak az, hogy ezeken a helyszíneken folyamatos – és nem egy-egy – kulturális rendezvényen vehetünk részt. A Palicsi-tó partjának másik részén, a Férfistrandnál elég régóta tartanak különböző nagyon jó műsorokat, főleg fiataloknak szóló zenei fesztiválos rendezvényeket, de mi másmilyen típusú fesztivált képzeltünk el. Mi arra gondoltunk, hogy a fesztiválunk foglalja magába a magas kultúrát, de a popkultúrát is. Szólítsa meg a gyerekeket, de a nagyobbakat és az idősebbeket is. Alapvetően a kulturális tartalmakra építettünk a Palicsot meghatározó helyszíneken. A különleges környezet egy könnyűzenei fesztiválnak is többletjelentést biztosít. A rendezvényeink által olyan helyeket értelmezünk újra, amelyek fontosak, de azon túlmenően, hogy az emberek elsétálnak mellettük, nem jelent a számukra semmit sem, mert nem kötik őket hozzájuk élmények. Legalábbis nem újak. Az épített örökség azáltal válik az életünk részévé, hogy ott valami zajlik, valami történik. Ez volt a kiindulópontunk, ehhez próbáltunk olyan minőségi tartalmat összeállítani, ami az emberek számára vonzó lehet. Olyan fesztivált létrehozni, ami szinte minden korosztályt megszólít. Elég bátor vállalkozás a részünkről, hogy nem egyetlen célcsoport van, hanem a legszélesebb körben gondolunk a közönségünkre. Egy dolog vezérelt bennünket, hogy amit teszünk, az a kultúrához kötődjön. A színvonalat illetően nem kötünk kompromisszumot. A szándékunk mindenképpen az volt, hogy olyan témákkal foglalkozzunk, olyan rendezvényeket szervezzünk, amelyek kielégítik a tudásra szomjazó látogatók igényeit, de a szórakozási vágyat is figyelembe veszi, kikapcsolódást is nyújt, hiszen mégiscsak kezdődik a nyár. Mindehhez megfelelő résztvevőket hívtunk meg. Nem gondoljuk azt, hogy az emberek a felszíneset keresik, épp ellenkezőleg. Úgy gondoljuk, hogy az emberek nyitottak és fontos számukra az igényes, színvonalas tartalom. Legalábbis a VM4K-ban a csütörtöki és más rendezvényeinken ezt tapasztaltuk.

A Bagolyvárnál már zajlanak az előkészületek (Fotó: Benedek Miklós)

A Bagolyvárnál már zajlanak az előkészületek (Fotó: Benedek Miklós)

Számos művészeti ágat érintő, szinte minden korosztályt megszólító, több helyszínen zajló, mind a négy napon egész napig tartó komplex fesztiválról van szó. Eleve gondoltál-e arra, hogy ilyen nagy fába vágjátok a fejszéteket?

– Bevallom gondoltam, mert szerintem csak így van értelme. Ha nem egy ennyire komplex fesztivált találunk ki, akkor nem tudunk beilleszkedni a vajdasági magyar rendezvények sorába. Valaminek az ismétlése leszünk. Valami olyat csinálunk, ami már létezik, mi pedig megcsináljuk másképp. Ezt nem akartuk, és semmiképp se szerettünk volna senkinek se a konkurense lenni. Arra törekszünk, hogy a fesztiválunk hozzáadódjon a vajdasági fesztiválok folyamához. Az időpontot is úgy próbáltuk igazítani, hogy szervesen illeszkedjen a kiemelkedő vajdasági magyar rendezvények sorába és kiemelt szerephez jusson a helyszín. Palicsnak más kínálata is van, lehet sétálni, mozizni, ellátogatni az állatkertbe, és közben fesztiválozni. Emiatt is igyekeztünk úgy összeállítani a műsort, hogy mindenki megtalálja a neki való tartalmat. Oly módon álljon össze a fesztivál úgymond műsormozaikokból, hogy mindenkit megszólítson, a családokat, az egyedülállóakat és a baráti társaságokat is. Ha nem terveznénk ennyire komplexre, és nem járna körbe ennyi tematikát, akkor nem volna újdonságjellege a fesztiválunknak. A Nyárhangoló pontosan ettől különleges, hogy ennyire szerteágazó. Tudatosan igyekeztünk oly módon egymásra építeni a rendezvényeket, a tematikákat, hogy azok többszörösen nyújtsanak élményt. Minden, ami kultúra – ez a jelszavunk. Ez jelentheti a beszélgetéseket, a koncerteket, de akár a virágágyásokat is a palicsi parkban, a vadkacsák látványát a naplementében, izgalmas beszélgetéseket hiteles emberekkel, akik attól hitelesek, hogy amivel foglalkoznak, azt szeretik és magas fokon művelik, nem őket találták ki, hanem ők teremtenek meg valamit, turizmusban, főzésben, irodalomban, előadóművészetben, az élet bármely területén. Úgy gondoljuk, a fesztivál része mindaz, amit a befogadó, a látogató élményként hazavisz magával egy-egy rendezvényt követően. Egyébként pedig azt is gondoljuk, hogy a mindennapi életben a boldogságérzés a kultúrához kötődik. Mi úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk kikerülni a felszínes világ csapdáit, amivel a mindennapokban szinte minden lépésnél találkozhatunk, és átadni magunkat annak az utazásnak, amire ez a fesztivál invitál. Ugyanakkor arra is nagyon érzékenyen odafigyeltünk, hogy ne essünk bele a másik csapdába sem: nem engedtük be a terveinkbe az értelmiségi elitista sznobizmus szellemét.

Fotó: Benedek Miklós

Fotó: Benedek Miklós

Ez egy egyszeri fesztivál, vagy esetleg lehet neki folytatása is?

– Már a jövő évi tartalmakat is elkezdtük papírra vetni, bízunk abban, hogy támogatóink is úgy gondolják majd, hogy legyen folytatás. Azt reméljük, hogy sikerül felébresztenünk a látogatókban a hely szelleme iránti kötődést és olyan hangulatot kialakítani, ami azon fesztiválok sorába emeli a Nyárhangolót, ahol a minőségi kikapcsolódáson a hangsúlyt. Ez kötelez is bennünket. Olyan színvonalat próbálunk elérni, hogy az emberek azt érezzék, hogy ez a mi közös ünnepünk. Legalábbis az kellene, hogy legyen. A kultúra ünneppé teszi a napot. A felfedezés, az öröm, a művészi élmény befogadása jó érzéssel tölt el. A fesztivál helyszíne pedig az arculatát is meghatározza. A műsorfüzeten is látszódik, a bordó az épületek, a Női strand, a Vigadó színei, a sárga és a kék pedig a díszítő motívumokra emlékeztetnek. Ezek a fesztivál színei. Ezzel is arra asszociálunk, hogy valamiféleképp újraértelmezzük, lélekkel, értelemmel töltsük meg a teret és erre invitáljuk az embereket, hogy jöjjenek el és érezzék jól magukat.