2024. április 19., péntek

Ösztöndíj a legjobb egyetemistáknak

Több tehetséges magyar fiatal is az elismerésben részesültek között

Újvidéken ünnepélyes keretek között adtak át kedden este a Sport-és Ifjúsági Minisztérium Ifjú Tehetségek Alapja által odaítélt Dositej-ösztöndíjakat a legjobb egyetemistáknak. A kitartó és szorgalmas hallgatóknak Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke is gratulált.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– Én is ösztöndíjas voltam annak idején. A sikeres hallgatók méltán lehetnek büszkék magukra. Mindannyian tudjuk, hogy a fiatalok képezik a jövőt. Az itt megjelentekre egyre nagyobb felelősség és kötelezettség hárul, de ők már megmutatták, hogy nagyobb felelősségérzettel és több képességgel rendelkeznek, mint mások. Az állam és a társadalom számít ezekre a diákokra – mondta Vučić, aki kiemelte, a világon mindent el lehet venni az embertől, egyedül a tudást nem.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is szólt a diákokhoz.

– Semmi sem véletlen, egyetlen eredmény, egyetlen díj sem, mert minden mögött kemény és odaadó munka és nagy elkötelezettség áll. A tehetséges fiatalok a sikerünk mércéje és a jövő garanciája. Az ország vezetősége utakat épít, hogy a fiatalok itt maradjanak, és együtt hozzunk létre egy jobb Szerbiát. Az állam segít nekik abban az időszakban, amikor döntenek a jövőjükről és választják az útjukat. Bár ezek az utak kihívásokhoz és új tudáshoz vezetnek, szeretném, ha mindig visszatérnének ide, városukba, hazájukba – emelte ki Vučević.

Vanja Udovičićnek, a sportminisztérium Ifjú Tehetségek Alapja elnökének kezdeményezésére idén 50-nel több diák kapott ösztöndíjat, mint tavaly, az ösztöndíj összegét pedig 30.000-ről 32.000 dinárra emelték.

– A terem tele van orvosokkal, tudósokkal, kreatív, de mindenekelőtt csodálatos emberekkel. Minden sikerhez szükség van a határok feszegetésére. Külön szeretnék köszönetet mondani Szerbia elnökének, aki lehetővé tette, hogy rekordokat dönthessünk, nagyobb ösztöndíjjal és több ösztöndíjassal. Ezek a fiatalok motivációt és követendő példát jelentenek a következő generációknak. Nagyon sok erőfeszítésbe, időbe és álmatlan éjszakákba telt, hogy ma itt legyenek. Szeretném, ha ez ösztönzés lenne a folytatásra – tette hozzá Udovičić.

Kremenović Ökrész Péter (Fotó: Ótos András)

Kremenović Ökrész Péter (Fotó: Ótos András)

Az idei ösztöndíjasok között több magyar diák is szerepel, köztük Kiss Tamás, Pásztor Lívia, Kalmár Lea és Kremenović Ökrész Péter. Mi a nemrégen diplomált Pétert találtuk meg, aki elmondta, nagyon örül az elismerésnek.

– Hangtechnikus szakon végeztem, és a múlt héten sikerült megszereznem a diplomám. Nagyon sokat jelent ez az ösztöndíj, ugyanúgy nagy segítség, mint az állami, vagy a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíja. Audió céget szeretnénk nyitni, így valószínűleg az összeg nagyobb részét erre fogjuk felhasználni – mondta a szorgalmas fiatalember.

Az ösztöndíjat évente több mint 3000 diáknak ítélik meg, köztük középiskolásoknak és egyetemistáknak.