2024. április 19., péntek

Ez még nem hullám

Habár az elmúlt két hétben szinte az összes járványmutató növekedni kezdett, Branislav Tiodorović epidemiológus szerint egyelőre nem beszélhetünk újabb járványhullámról. Nem valószínű, hogy a nyár folyamán járványhullám alakul ki – mondta a szakértő, a B92 hírportál összeállítása szerint. Mint hozzátette, esetleg októberben vagy novemberben alakulhat ki jelentősebb járványhullám.

Tiodorović szavai szerint a mutatókat nem szabad egyenként értékelni. Rámutatott, hogy a kórházban gyógykezeltek száma egyelőre jóval kisebb ütemben növekszik, mint az újonnan fertőzötteké. A fertőzöttek 50 százalékának feltehetőleg semmilyen tünete nincsen, vagyis valószínűleg utazás miatt végeztették el a koronavírustesztet – magyarázta Tiodorović, aki szerint „minden rosszban van valami jó".
– Jó, hogy az emberek fertőződnek és immunitást szereznek. Azt mondják, hogy az omikron BA.5 variánsa fertőzőbb és gyorsabban terjed, ám a kórházi mutatók arra engednek következtetni, hogy nem veszélyes – fogalmazott Tiodorović, nem kitérve a más országok szakértőinek azon, tudományos kutatásokra hivatkozó állítására, hogy az omikron variáns legújabb alvariánsaival való fertőzés a későbbiekben még ugyanezekkel az alvariánsokkal szemben sem nyújt védettséget.

Ami az aktuális mutatókat illeti, a szerdai járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 8506 koronavírustesztet végeztek el, ebből 1334-nek az eredménye volt pozitív (15,7 százalék). A vizsgált egy napban hivatalosan 3 Covid-páciens hunyt el, a járvány kezdete óta 16 138. A kórházakban 141 Covid-pácienst gyógykezelnek, 10-en vannak lélegeztetőgépen. Vajdaságban előző nap 273 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 32-t.