2024. április 19., péntek

„Érdemes észszerűnek lenni”

Az aktuális járványmutatók arra engednek következtetni, hogy a járványgörbe továbbra is felfelé ível.

Az esetszám jelenleg az omikron variáns BA.4 és a BA.5 alvariánsai miatt növekszik, értékelte a B92 hírportál összeállítása szerint VladanŠaponjić, a Batut Közegészségügyi Intézet epidemiológusa. Mint hozzátette, ezek gyorsan terjednek, ám a fertőzöttek többségénél nem alakul ki súlyos kórkép. Šaponjić arra kérte a polgárokat – mindenekelőtt azokat, akiknél fennáll a súlyos klinikai kórkép kialakulásának a veszélye –, hogy zárt helyiségben, illetve ott, ahol tömeg alakul ki, viseljék a védőmaszkot. Az elkövetkező hetekben az lenne észszerű, ha mindenki vigyázna magára, nyomatékosította Šaponjić, majd hozzátette, hogy a koronavírus esetében elsősorban a poszt-Covid-szindróma, illetve a fertőzést követően kialakuló megbetegedések aggasztóak. Kimelte, hogy a védőoltás hatékony a súlyos kórkép, valamint a poszt-Covid-szindróma megakadályozásának a tekintetében.

A tudományos folyóiratokban – például a The Lancet – a közelmúltban megjelent publikációk szerint az omikron említett két alvariánsa, a korábbiakhoz képest, sikeresebben száll szembe a korábbi fertőzés, vagy a védőoltás nyújtotta védettséggel.

A kormány honlapján közzétett jelentés értelmében a hétfő és a kedd között eltelt egy napban országszerte 9332 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 1364 eredménye volt pozitív (14,6 százalék). Hivatalosan 3 Covid-páciens hunyt el, a járvány kezdete óta hivatalosan 16.135. A kórházakban 143 Covid-fertőzöttet gyógykezelnek, 10-en vannak lélegeztetőgépen. Vajdaságban előző nap 250 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 32-őt.