2024. április 18., csütörtök

Mintegy ötven rendőr megsebesült egy észak-macedóniai kormányellenes tüntetés során

A hivatalos adatok szerint 47 rendőr megsebesült Észak-Macedónia fővárosában, amikor összecsaptak egy kormányellenes tüntetés résztvevőivel – közölte a vesti.mk szkopjei hírportál szerdán.

A kedd este kitört összecsapásokban két rendőr súlyosan sebesült meg. A tiltakozók a kormány, a külügyminisztérium és a parlament épületében is károkat okoztak. Tizenegy tüntetők elfogtak. Az észak-macedóniai belügyminisztérium tájékoztatása szerint a tiltakozók kövekkel, Molotov-koktélokkal, tojással és más tárgyakkal dobálták meg a rendőröket.
A tiltakozások már negyedik napja tartanak, és az váltotta ki őket, hogy a szkopjei kormány elfogadta azt a francia javaslatot, amely pontot tenne Bulgária és Észak-Macedónia évek óta tartó vitájának végére, de jelentős engedményeket adna Bulgáriának.

Dimitar Kovacsevszki miniszterelnök kedden az országba látogató Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének azt mondta, Észak-Macedónia hajlandó a változtatásra az uniós előrelépés érdekében.
A tiltakozók szerint ez veszélybe sodorja Észak-Macedónia önállóságát. Bulgária azt követeli, hogy a kétmilliós Észak-Macedóniában élő, mintegy 3500 tagú bolgár nemzeti kisebbség jogainak a védelmét az alkotmányba foglalva garantálja Szkopje.
Az uniós csatlakozási tárgyalásokra váró Észak-Macedóniát a közös történelem és a nyelvhasználat körüli viták miatt akadályozta eddig Bulgária. A kormányellenes tiltakozást az ellenzéki Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Demokratikus Párt a Macedón Nemzeti Egységért (VMRO-DPMNE) kezdeményezte.
A francia javaslatot Bulgária már elfogadta, de az észak-macedón parlamentnek is jóvá kell hagynia.