2024. március 29., péntek

Újraértelmezni a szerb–amerikai kapcsolatokat

Christopher Hill: Közös vonás a két nemzetben, hogy egyik sem szereti, ha megmondják, mit tegyen

Az Egyesült Államokkal megvalósított kapcsolatok mindig is fontosnak számítottak Szerbia számára, jelenleg pedig a külpolitikai prioritások egyikének számít e kapcsolatok előbbre vitele, értékelte tegnap Belgrádban a Politikai Tudományok Karán megnyitott kétnapos konferencián megtartott beszédében Branko Ružić kormányfő-helyettes. A tanácskozás a Szerbia és az USA közötti diplomáciai kapcsolatok 140 éves történelmére tekint vissza, elemzést nyújt majd e viszonyok alakulásáról és a mai állapotokról is.

Ružić emlékeztetett arra, hogy a két ország a történelem viharaiban azonos oldalon állt, segítette egymást, s ma is megfelelő a kommunikáció az országok között, ami előfeltétele a még jobb kooperáció megvalósításának. Kifejtette, hogy az USA és a Szerbia közötti megfelelő viszony nemcsak az említett két ország számára jelentős, hanem, szélesebb értelemben, az egész régió számára is, az ugyanis számos fejlődési lehetőséget, gazdasági együttműködést eredményez, melyek nélkül a régió nem lenne olyan, amilyen ma. Szerbia számára továbbra is az európai csatlakozás politikájának a folytatása, a régióbeli stabilitás és a koszovói kérdés kompromisszum útján történő rendezése a fontos, s ezeken a területeken megvannak az együttműködésnek a lehetőségei, pontjai Belgrád és Washington között is, fejtette ki Ružić. Úgy fogalmazott, ma is látszik, hogy az Egyesült Államok a régióbeli kérdések megvitatásakor elkerülhetetlen tényezőként tekint Szerbiára, ezért létezik a partnerség elmélyítésének a szándéka is, az USA-nak mindenképpen megvannak a külpolitikai céljai, érdekei ebben a térségben, fűzte hozzá a kormányalelnök.

Christopher Hill, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete aláhúzta, az európai kontinensen zajló történések továbbra is rendkívül lényegesek az USA számára, figyelme erre a térségre összpontosul. Washington számára fontos az, hogy jó kapcsolatokat tartson fenn az európai és a régióbeli államokkal, ez az igyekezet Szerbia irányában is létezik, értékelte. Az amerikaiaknak és a szerbeknek egy közös vonásuk van: egyik nemzet sem szereti, ha mások mondják meg neki, mit hogyan kell tennie. Ennek ellenére, mint mondta, az együttműködés nagyon is lehetséges, s megfelelő tér áll rendelkezésre ahhoz, hogy mindkét nép képviselői elmondják, milyen megoldásokat tartanak igazán jónak, hogyan képzelik el a jövőjüket. Javítani kell a kapcsolatokat a két állam között, értékelte, többet kell tenni annak érdekében, hogy a két ország megértse egymást, a motivációkat és a kapcsolatok alapjait is újra lehet értelmezni a siker érdekében, hangsúlyozta felszólalásában Hill.