2024. április 26., péntek

Istennel és emberrel való találkozás helye

Búcsú volt Nemesmilitics és Csonoplya határában

A csonoplyai Mindenszentek plébánia szervezésében szombaton tartották meg a Nemesmilitics és Csonoplya határában lévő Sarlós Boldogasszony-kápolna búcsúját és megáldását. Az ünnepi szentmise keretében ft. Hajdú László csonoplyai plébános kifejezte háláját Magyarország kormányának, továbbá a csonoplyai és a nemesmiliticsi adakozóknak a fejlesztéseket segítő támogatásokért.

Az ünnepi szentmisét ft. Zsellér Attila újvidéki esperes plébános szolgáltatta, valamint felszentelte a felújított kápolnát. Prédikációjában egyebek mellett hangsúlyozta a Sarlós Boldogasszony napjának jelentőségét, amely Szűz Mária Erzsébetnél tett látogatására emlékeztet bennünket. Mint mondta, az elmúlt két, koronavírus-járvánnyal terhelt év után azt üzeni számunkra, hogy egyre fontosabbak a személyes találkozások és merjünk lépni egymás irányába. Az ilyen és ehhez hasonló megszentelt, búcsújáró helyek tehát az egymással és az Istennel való találkozás fontosságára is szeretnék felhívni a figyelmünket.

A búcsújáró helyre vonatkozóan ft. Hajdú László csonoplyai plébános mesélt.

– Ennek a helynek a kút a legrégibb pontja, amely egykor forrás volt és már a 18. században zarándokoltak ide. Egy 1888-ból fennmaradt feljegyzésben kérik a kalocsai érseket, hogy engedélyezze meg a kápolna építését. Az érsek ekkor még kissé idegenkedett a dologtól, attól tartott, hogy babonaságról van szó. A kápolna elkészítésében sok minden közrejátszott, jégverés is történt, végül talán ennek okán építik fogadalmi kápolnának. A Sarlós Boldogasszony-kápolnát 1894. július 2-án szentelték fel. Ettől kezdve rendszeresen járnak ide a környékbeli hívek. Napjainkban Nemesmiliticsről és Csonoplyáról érkeznek legtöbben, de a környékbeli tanyákról is szoktak jönni. A kápolnához több hagyomány kapcsolódik. Egyet most visszahoztunk, a viseletbe öltözött Máriás lányok szolgálatát. Szeretnénk, ha ez rendszeres lenne – mondta Hajdú atya.

(Fotó: L. Móger Tímea)

(Fotó: L. Móger Tímea)

A lebonyolított és tervben lévő fejlesztésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a kápolna 130 éves évfordulójához közeledve Magyarország kormánya jelentősen támogatja a beruházást, vagyis 10 millió forinttal.

– Nem csupán a kápolnát újítjuk fel, hanem annak környezetét is. Úgy kezdtük, hogy levertük a vakolatot, levettük a tetőt és csak a falak maradtak. Szigeteltünk, a falak új vakolatot kaptak, elvégeztük az épület külső és belső festését, új tetővel borítottuk be az épületet és térköveket helyeztünk el a kápolna köré. Végül amit nagyon szerettünk volna, mert minden bizonnyal anno is volt ezen a helyen: a két torony közé egy arannyal bevont Mária szobrocskát helyeztünk fel. Mindehhez a csonoplyai és nemesmiliticsi hívek is nagyon sokat hozzájárultak adományaikkal. Összesen több mint 30.000 eurós beruházásról van szó, ugyanis nemcsak a kápolna újul fel, hanem a kút is, hiszen körbebetonoztuk és új tetőt is kap majd, a kápolna előtt pedig kialakítottuk a miséző helyet, amely a közeljövőben tető alá kerül, továbbá egy kis raktárépületet építettünk, és az illemhelyeket is majd itt alakítják ki. Ugyanakkor szerettem volna a kápolnának egy olyan oltárképet adni, amely kifejezi a titulusát. Sarlós Boldogasszony ünnepe Mária és Erzsébet találkozásáról szól, ennek ábrázolására kértem fel Visinka Jenő zombori festőt, aki remekül tett eleget a feladatnak – hallottuk ft. Hajdú Lászlótól.

A búcsún részt vett Gyetvai Tímea, a Magyar Nemzeti Tanács pénzügyi vezetője, Dobó István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi és Intéző Bizottsági tagja, Pelt Ilona tartományi segédtitkár, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke, dr. Goretić Vámoser Györgyi, Zombor város képviselő-testülete VMSZ frakciójának vezetője, Jankovich Szilárd Zombor városi tanácsos, Valka Károly, Kúla alpolgármestere.

A búcsút a csonoplyai templomi ifjúsági kórus, a Mindenszentek plébánia anyanyelv- és hagyományápoló csoportjának népviseletbe öltözött tagjai tették ünnepélyesebbé, zászlóvivőkként a bunyevác csoport tagjai, továbbá a hívek, akik süteményeket készítettek a jeles ünnepnapra.