2024. április 19., péntek

Jubiláltak az aratók

XXV. Észak-bánáti Aratóünnepség Szajánban

Szajánban az Észak-bánáti Aratóünnepséget minden évben a Péter-Pál utáni első szombaton rendezik meg. Az elmúlt szombaton, július 2-án várták Szajánba a hagyományos kézi aratást ápoló csapatokat. A jubiláris, XXV. Észak-bánáti Aratóünnepség szervezői, a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület tagjai a művelődési ház előtt megtartott megnyitón alkalmi műsorral kedveskedtek a részvevőknek.

Az aratóünnepség megnyitóján Benyóczki Sára, az Ady Endre Művelődési Egyesület elnöke, Nikola Lukač, Nagykikinda polgármestere és Tóth Zoltán szajáni faluelnök üdvözölte a csapatokat és a többi részvevőt, méltatták a népi kultúra és a hagyományok megőrzésének a fontosságát.

A XXV. Észak-bánáti Aratóünnepségen jelen volt Kormányos László a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság képviseletében, Bacsik Lőrinc Natália, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, Tóth Ramóna és Valentina Mickovski, a nagykikindai községi tanács tagjai. Szaján testvértelepüléseinek képviselői, Vágó Miklós, Árpádhalom polgármestere és Terenyei Attila, a rákóczifalvi Kuruc Hagyományőrző Egyesület vezetője is jelen volt az aratóünnepségen.

A hagyományos aratóreggelit követően a csapatok bemutatták a kézi aratást, amelynek minőségét szakmai bírálóbizottság értékelte. A feketetói Csipet-Csapat végezte a legszebb munkát, második a zentai nyugdíjasokból álló Öreg Kakas, Két Tyúk aratócsapat, a harmadik pedig a Rákóczifalváról érkezett Kuruc Hagyományőrző Egyesület első csapata. Különdíjat kapott a tiszaszentmiklósi Piros Tulipán Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület ifjúsági csapata, a fiatalok tovább éltetik a kézi aratás hagyományát.