2024. április 16., kedd
XIX. VIZES VB, BUDAPEST

Büntetők után világbajnok Spanyolország

A budapesti vizes vb zárófelvonásaként rendezett férfi vízilabdadöntőben a legutóbbi finálé résztvevői, az olaszok és a spanyolok találkoztak, az összecsapás viszont ezúttal jóval több fordulatot, vitát és drámai pillanatot hozott, mint a három évvel ezelőtti, ahol az olaszok simán nyertek 10:5-re. Bár a meccs felénél ezúttal is úgy tűnt, nem lesz szoros a végjáték, hiszen miután a második negyedben Granados vezényletével csak ők szereztek gólt, és a harmadikat egy újabb találattal kezdték, már 7:3 volt az előnyük. Még hét perccel a vége előtt is hárommal vezettek, ekkor azonban átfordult a lendület a két csapat között. Az olasz kapusteljesítmény Nicosia beállásával látványosan feljavult, a spanyolok játéka pedig szétesett egy szokatlan közjátékot követően: a spanyol pad mellett valaki véletlenül nyomhatta meg az időkérést jelző gombot, mialatt nem ők birtokolták a labdát, emiatt ötméterest kaptak az olaszok, amit Di Fulvio értékesített. Dolce és Presciutti két magabiztos találattal egyenlített, amire nem érkezett válasz, így ötméteresek döntöttek a vb-címről. Az öt sorozat után egy-egy kísérlet maradt ki, majd a hetedik dobások során olasz részről ismét Canella hibázott, ami azt jelentette, hogy Spanyolország 1998 és 2001 után harmadik világbajnoki címét ünnepelhette.

A szintén vasárnap zárult műugróversenyek végig a kínaiakról szóltak, hiszen sportolóik mind a 13 számban elvitték az aranyérmet, a sportág második legsikeresebb nemzete pedig Nagy-Britannia lett 3 ezüsttel és 3 bronzzal.

A vizes világbajnokság összesített éremtáblázatán Kína (18 arany, 2 ezüst, 8 bronz) egy hajszállal még ennek ellenére is lemaradt az első helyről a medencés úszószámokban kimagasló Egyesült Államok mögött (18, 14, 17). A rendező Magyarország a 10. helyen zárta az éremtáblázatot két arannyal (Milák Kristóf, 100 m és 200 m pillangó), két ezüsttel (női vízilabda és a nyílt vízi úszás csapatversenye), valamint egy bronzzal (Gálicz Péter 25 km-en). Szerbia érem nélkül maradt, miután egyetlen dobogóesélyes egysége, a férfi vízilabdacsapat végül csak 5. lett.

A spanyolok 21 évet vártak az újabb világbajnoki titulusra (Fotó: MTI)

A spanyolok 21 évet vártak az újabb világbajnoki titulusra (Fotó: MTI)

Vízilabda, férfiak, döntő: Spanyolország–Olaszország 9:9 (büntetőkkel 6:5). Műugrás, férfi toronyugrás: 1. Csien Jang (kínai) 515,55 pont 2. Rikuto Tamaj (japán) 488, 3. Jang Hao (Kína) 485,45.