2024. március 29., péntek

Sok gyermek veszti életét, mert a szülők nem helyesen használják a gyermeküléseket

A statisztikai adatok szerint a közlekedési balesetek alkalmával 60 százalékban az a gyermekek halálának az oka, hogy a szülök nem helyesen alkalmazzák a biztonsági övet és a gyermeküléseket. Szerbiában ez utóbbinak a használata még mindig az európai átlag alatt van.

Az utóbbi öt évben a közlekedési balesetekben 63 gyermek vesztette életét az országban, közülük több mint 30-an személygékocsik utasaiként, mivel nem voltak a gyermekülésekben, azt nem megfelelően használták, vagy nem kötötték be a biztonsági övüket.

Szerbiában a kimutatások szerint azoknak a szülőknek, akiknek van gyermekülés a kocsijukban, 90 százalékuk nem megfelelően használja azt.

A gyermekülés használatának elmulasztásáért ötezer dináros büntetés róható ki, de 120.000 dinár a bírság abban az esetben, ha a szülő csak az ölében tartja a gyermekét az úton, vagy olyan helyeken ül a gyermek, amelyet nem erre láttak elő. Ez érvényes például a traktokon való ülés tekintetében. Mindkét esetben legkevesebb 15 napos börtönbüntetés is kiróható – közli a Szerbiai RTV.