2024. március 28., csütörtök

A határsértés bűncselekmény

Közúti határellenőrzést, vasúti és vízi közlekedést szabályozó megállapodást írt alá Nikola Selaković és Szijjártó Péter

Nikola Selaković, Szerbia külügyminisztere és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere tegnap Szabadkán kormányközi megállapodást írt alá, amely szabályozza a határátlépést és határellenőrzést a közúti, vasúti, valamint a vízi közlekedésben. A két külügyminiszter a szabadkai városházán találkozott, majd rövid megbeszélés után a városháza dísztermében látta el kézjegyével a megállapodást, amelytől Nikola Selaković a határátkelőkön tapasztalható torlódások csökkenését várja. Az aláírás után megtartott sajtótájékoztatón mindkét politikus hangsúlyozta, hogy a találkozóra kritikus időszakban került sor, amikor Európa drámai kihívásokkal néz szembe. Szijjártó Péter külön kiemelte a szerb–magyar határszakaszon tapasztalható migrációs nyomást.

A megállapodás aláírása után megtartott sajtótájékoztatón Nikola Selaković szerb külügyminiszter kiemelte, hogy az elmúlt tizennyolc hónapban ez a kilencedik találkozója Szijjártó Péterrel. Hozzátette, hogy ez a tény is a két ország példa nélküli jó viszonyáról tanúskodik, amely szerinte elsősorban az Aleksandar Vučić szerb elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök között fennálló baráti kapcsolatának köszönhető. A külügyminiszter elárulta, hogy a Szijjártó Péterrel folytatott tárgyalásán a két ország gazdasági együttműködéséről, a közös infrastrukturális fejlesztésekről, valamint a jelenlegi összetett globális helyzetről esett szó.

Nikola Selaković szerint Magyarország és Szerbia egyre erősödő gazdasági kapcsolatait mi sem példázza jobban, mint az, hogy a múlt évben a két ország között lebonyolított kereskedelmi forgalom összesen 2,3 milliárd eurót tett ki, az idei év első öt hónapjában ez az összeg már meghaladta az 1,8 milliárd eurót. Ez utóbbi szám 932 millió euróval több, mint az előző év azonos időszakában. Úgy látja, hogy ez a növekedés főképp a magyarországi befektetőknek köszönhető, akik előszeretettel fektetnek be Szerbiában. Magyarország egyébként Szerbia immár negyedik legfontosabb kereskedelmi partnerévé lépett elő. Tavaly Magyarország ebben a tekintetben még a hatodik helyen állt. Nikola Selaković a két ország között megkötött megállapodásról elmondta, reményei szerint jelentős mértékben csökkenteni fogja a két ország közötti határátkelőhelyeken jelenleg tapasztalható nagy torlódásokat. Emellett a megállapodás aláírását a Belgrád–Budapest vasútvonal építése is megkövetelte. A szerb külügyminiszter továbbá arra emlékeztette a sajtótájékoztatón megjelenteket, hogy június 10-én Belgrádban Szijjártó Péter és Siniša Mali pénzügyminiszter egy energetikai együttműködésről szóló memorandumot is aláírtak. Ez a dokumentum teszi lehetővé 500 millió köbméter tárolását Magyarországon. Ez a külügyminiszter szerint Szerbia számára azt jelenti, hogy október 1-je és a következő év április 1-je közötti időszakban könnyebben átvészelheti a jelenlegi energetikai krízishelyzetet.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter felszólalásában bejelentette, hogy a Belgrád–Budapest vasútvonal felújítása Magyarországon is a megvalósítás fázisába jutott, és augusztus 1-jétől e vonalon teljes vágányzár lép életbe. Ez szükségessé tette, hogy kijelöljenek egy másik határpontot, ahol lehetséges lesz a nemzetközi teherforgalom lebonyolítása. Így a tegnap aláírt megállapodás nyomán a Belgrád–Budapest vasútvonal felújításának idején Röszkére terelik át a teherforgalmat, ahol mindenfajta áru vámkezelése és átléptetése lehetségessé válik. Kiemelte, hogy a két ország gazdasági együttműködésére jelenleg nagy szükség van, hiszen e két országnak számos kihívásokkal kell szembenéznie. Szijjártó Péter többek között a szerb–magyar határszakaszon tapasztalható migrációs nyomást is kiemelte.

– A mai napig több mint száztíz ezer illegális migránst állítottunk meg a déli határunkon. És azt kell mondanom, hogy a migrációs nyomás egy új veszélyességi szintre lépett. A migránsok egyre agresszívebbek és erőszakosabbak. A migránsok fegyverkeznek, és ezeket a fegyvereket most már használják is. Világossá kell tenni, hogy itt semmifajta emberjogi kérdésről nincsen szó. Ez pusztán biztonsági kérdés, biztonsági fenyegetés mindkét ország számára. Szeretném világossá tenni, hogy ezeknek az embereknek, akik megtámadják a rendőreinket, akik agresszíven viselkednek itt Szerbiában, akik lövöldöznek, azoknak semmilyen joguk nincs, hogy Magyarország területére lépjenek. Ugyanis ezek az emberek biztonságos országokon, van hogy biztonságos országok tucatjain keresztül érkeznek határok sorozatos megsértésével, vagyis bűncselekmények sorozatos elkövetésével. Azt is világossá szeretném tenni, hogy a nemzetközi jog szerint senkinek sincsen joga két békés, biztonságos ország határát megsérteni. Az ilyen határsértés bűncselekmény – magyarázta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter végül a két ország gázellátása terén véghezvitt beruházásokat is megemlítette. Elmondta, hogy napi szinten a Magyarországra érkező földgázszállítások körülbelül a fele Szerbián keresztül érkezik az országba.