2024. április 25., csütörtök

Játékos tanulás a lombok alatt

Tizedik születésnapját ünnepelte a Lombok alatt, a Strandon rendezvény

A Heror Media Pont ügynökség, az újvidéki Városi Könyvtár, valamint a Kisebbségi és Helyi Média-fejlesztési Központ közös szervezésében szombaton a Strand könyvtárában tizedik alkalommal vette kezdetét A Lombok alatt, a Strandon elnevezésű rendezvényegyüttes.

Az elképzelés fő célja, hogy a gyerekek megismerkedjenek a környezetükben élők nyelvével, kultúrájával, szokásaival, és hogy aztán az iskolákban is szívesen tanulják ezeket a nyelveket.

Az idén a magyar, a szlovén és a szlovák nyelvekkel, valamint a jelnyelvvel ismerkedhetnek meg a fiatalok.

A rendezvény szervezői idén létrehozták a Letnji žurnal nevű újságot, amelynek első számát a születésnapi ünnepségen vehették kézbe az érdeklődők. A kiadvány ezúttal az utcai művészetek témáját járja körül. Július folyamán hetente jelenik meg a lap a rendezvény keretében.

Nataša Heror, a program megálmodója a megnyitó ünnepségen elmondta, hogy a tíz év alatt több száz fiatal vett részt a nyelvek és a kultúrák megismerésében, majd elismerő okleveleket osztott ki a program támogatóinak.

– Nagyon fontos, hogy a gyerekeknek is legyen lehetőségük a strandon található kulturális ponton, intézményben eltölteni az időt. Az újvidéki Városi Könyvtár az első pillanattól felismerte ennek a fajta programkínálatnak a fontosságát, és nagyszerű házigazdája volt a rendezvénynek az elmúlt években – véli a Heror Media Pont ügynökség vezetője.

A Lombok alatt, a Strandon rendezvénysorozat találkozásait 18:30 és 20 óra között a Városi Könyvtár Strandon kialakított fiókintézete előtti platón ejtik meg, a műhelymunkákat 5–12 éves gyermekek számára szervezik. A jól ismert tudásfelmérő kvízt pedig szombatoként 10 órakor tartják meg. A részvétel természetesen ingyenes, a legjobb tanulók jutalmat kapnak.

Az eseménnyel kapcsolatos bővebb információkat A Lombok alatt, a Strandon (Pod krošnjama na Štrandu) Facebook-oldalán találhatják meg az érdeklődők.