2024. március 28., csütörtök

Levendulaszüret Kocsicskáéknál Temerinben

Sokan tudnak róla, és sokan látogatják is Temerinben a Kocsicska-család levendulaültetvényét, mely idén is megnyitotta kapuit a látogatók előtt. A virágos mező pompázik, ráadásul erősen illatozik, nem csoda, hogy sokan visszatérnek, még a legforróbb napokban is.

Illatfelhő, méhzömmögés, szemet gyönyörködtető látvány (Nagy Magdolna felvételei)

Illatfelhő, méhzömmögés, szemet gyönyörködtető látvány (Nagy Magdolna felvételei)

Felvételeink vasárnap késő délután készültek, amikor a látogatók egymást követve érkeztek, közöttük sokan először fordulnak meg ilyen helyen. A vidékeinken szokatlan ültetvényt Újvidék felől Óbecse irányában haladva Temerint épp elhagyva találjuk, ha jobbra, a Csúrogi útra kanyarodunk, majd megint jobbra egy földes útra. A nyitvatartást illetően érdemes a Facebookon tájékozódni a Lavanda Levendula Temerin alatt tájékozódni. Az utóbbi forró napokban 16-20 órak között várták a látogatókat.

Mi mindenre hasznosítható a levendula?

Mi mindenre hasznosítható a levendula?

Környékünkön is évről évre mind nagyobb számban foglalkoznak e növény termesztésével, így a világban gyakorlattá vált „szedd magad” betakarítási akció is hódít. A levendulamező bejáratánál különböző nagyságú papírtasakok vásárolhatók, amikbe mindenki saját magának szedi a virágot. Aki csak fényképezni, vagy gyönyörködni szeretne a látványban, megteheti, egy levendulacsokor megvásárlása azonban ajánlott.

Sokan szívesen fényképeszkednek alkalmas helyen

Sokan szívesen fényképeszkednek alkalmas helyen

Minden szögből pompás a látvány

Minden szögből pompás a látvány

A Kocsicska család immár kilenc éve foglalkozik a növény termesztésével. Mint a tulajdonostól, Kocsicska Fehér Rózsától értesültünk, először Bácsföldváron a Tisza-parti víkendházuknál ültettek levendulát, majd a kereslet hatására ma már két hektáron gazdálkodnak. Az ültetvényen főleg ipari levendulák találhatók, mint a grosso és a horvát budrovka, de van valamennyi orvosi/francia levendula is.