2024. március 29., péntek

Hagyományos aratóverseny volt Muzslyán

Összefogott a helyi közösségben szinte minden szervezet, hogy a XXXIX. Aratóversenyt is sikeresen megrendezzék. Korán reggel a művelődési otthon előtt volt a gyülekező, ahol alkalmi műsorral mutatkoztak be az egyesület táncosai, citerásai és kórusai. A helyszínen az egybegyűlteket Palatinus Ervin, Muzslya helyi közösség tanácselnöke és Simo Salapura, Nagybecskerek polgármestere köszöntötte.

A versenyzők utána kivonultak a búzaföldre, ahol a verseny előtt a plébános, Kalapis Sztoján atya megáldotta a búzamezőt, a versenyzőket, a jelenlevőket. Az aratóversenyt Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke, köztársasági képviselő nyitotta meg, méltatva a hagyományápolás fontosságát, és kiemelve a politikusokra háruló tennivalókat.

– A mi feladatunk az, hogy felhívjuk a figyelmet magára a mezőgazdaságra, illetve a mezőgazdasági termékeknek a fontosságára. Mindent meg kell tennünk az elkövetkezendő időszakban is annak érdekében, hogy a mezőgazdasági termelőink nagyobb támogatásban, európai szintű támogatásban részesüljenek, mert ahhoz, hogy versenyképesek tudjanak maradni a termelőink, ahhoz erre van szükség: több pénzre, több nagyobb területalapú támogatásra, több anyagi segítségre – nyilatkozta Fremon Árpád.

Az idei versenyen 13 csapat mérte össze a tudását a hagyományápolás terén, a zsűri pedig mindegyik csapatot valami módon kiemelte a többi közül. A vajdasági csapatok mellett Magyarországról és Romániából is érkeztek részvevők.

Kísérőrendezvényként a VI. Halas-napot is megrendezték, amely reggel a legfiatalabbak, a gyerekek részére egy horgászversenyből állt, délután pedig halászlét főztek a felnőttekből álló csapatok, társaságok.

A Napos-tó partján pedig kirakodó vásár is volt, ahol különféle kézműves termékeket kínáltak, és a hagyományápolók egyesületének jóvoltából pedig ízletes étkeket lehetett fogyasztani.