2024. április 19., péntek
VB-SELEJTEZŐ

Nyomás nélkül Franciaországban

Minimális eredménnyel legyőzte Magyarország Portugáliát (69:68) a péntek esti budapesti vb-selejtezőn, így Stojan Ivković fiai biztosan továbbjutnak az E jelű kvartettből. A magyarok jól kezdtek, bár nem túl szép és hatékony kosárlabdát mutattak be, de így is többkosárnyi különbséget tartottak a harmadik negyed derekáig, amikor viszont a portugálok egy 11:0-s rohanással fordítottak. Ez a lendületük azonban nem tartott ki sokáig, a házigazda hamar visszavette az irányítást, és bár az utolsó másodpercekig volt izgulnivalója a hazai közönségnek, meglett az értékes diadal. „Nem játszottunk jól, de harcoltunk. Kiemelném, hogy minden labdáért küzdöttünk, mentünk a támadólepattanókért. Egységes, egymásért küzdő társaság a miénk” – fogalmazott önkritikusan, de elégedetten Ivković mester. A magyarok az utolsó meccsüket ma este (20.30) játsszák Franciaország vendégeként.

Szerbia tegnap este Nišben játszott Belgiummal, ahol a továbbjutás már nem volt kérdés, az viszont igen, hogy Svetislav Pešić tanítványai mennyi pontot visznek az A csoportból a selejtező következő fázisába.

Eredmények, 5. forduló, E csoport: Montenegró–Franciaország 70:69, Magyarország–Portugália 69:68. A sorrend: Franciaország 9, Montenegró és Magyarország 8, Portugália 5 pont stb.

Benke Szilárdék a mérkőzés utolsó pillanatáig nem nyugodhattak meg (Fotó: MTI)

Benke Szilárdék a mérkőzés utolsó pillanatáig nem nyugodhattak meg (Fotó: MTI)

NBA

Gobert Minnesotában!

Távozik a Utahtól a francia válogatottal tavaly olimpiai döntős, korábban kétszeres vb- bronzérmes Rudy Gobert. A harmincéves center 2013-ban szerződött a tengerentúlra, és azóta nem váltott klubot. Az NBA legjobb védői között számon tartott Gobert a közösségi oldalain erősítette meg az ESPN korábbi értesülését, következő együttese a Minnesota lesz. A francia háromszor volt az év védője, és háromszor került be az All Star-csapatba, a legutóbbi idényben 14,7-es átlaggal ő bizonyult a legjobb lepattanózónak, emellett pedig mérkőzésenként 15,6 pontot dobott.

Ide kapcsolódik, hogy hatalmas, 215 millió dolláros szerződéshosszabbítást kapott Chicagóban Zach LaVine, a 27 éves játékos ezzel további 5 évre kötelezte el magát a Bullsnál. Szintén említést érdemel, hogy öt évvel, 193 millióért meghosszabbította szerződését a New Orleans Pelicansszel az elmúlt szezont kihagyó Zion Williamson, valamint, hogy a liga egyik legnagyobb sztárja, Kevin Durant az elcserélését kérte klubjától, a Brooklyn Netstől.