2024. április 20., szombat

Újabb díjban részesült a Branka

A film eddig mintegy ötven fesztiválon szerepelt

Újabb sikert aratott K. Kovács Ákos és Oláh Tamás Branka című alkotása, ugyanis vasárnap a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat is megnyerte a XVI. Vukovári Filmfesztiválon Horvátországban.

A film premierjére a Krakkói Filmfesztiválon került sor 2021-ben. Ezt követően már több mint 45 fesztiválon vett részt a világ legkülönbözőbb pontjain. A meghívások és bemutatók áradata folytatódik. A film hamarosan az olaszországi Triesztbe utazik egy fesztiválra K. Kovács Ákos rendezővel együtt, ezzel egyidőben pedig Nápolyban is bemutatásra kerül, amit Bali, Szlovénia és Franciaország követ. A kisjátékfilmre valóságos díjeső zúdult az elmúlt egy évben. A teljesség igénye nélkül megkapták a legjobb színésznőnek és operatőrnek járó díjat, a 20. Lakiteleki Filmszemle fődíját, úgyszintén fődíjat kapott Spanyolországban és Németországban is, közönségdíjat Macedóniában, a legjobb Nemzetközi Fikciós Kisjátékfilm díjat Portugáliában, a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon szakmai különdíjat, a berlini Interfilmen pedig kategóriagyőztes lett a vajdasági alkotók filmje, amely egy kórházban játszódik, a kilencvenes évek legelején a térségünkben, és a csecsemőrablásokról szól.

K. Kovács Ákos elmondása szerint nagy öröm számára, hogy sok emberhez eljut a film, amelyben egyébként magyarul, bosnyákul és szerbül is beszélnek. Mint mondta, Egyiptomtól kezdve Iránban, Japánban, Amerikában és Kanadában is vetítették már a számos díjjal jutalmazott alkotást.

– Egy kisjátékfilm élettartama nagyjából másfél, két év. Tehát egy kisjátékfilmet addig forgalmaznak és fesztiváloztatnak, ameddig le nem telik ez a ciklus, aztán feledésbe merül. Mi az év végére elérkezünk arra a pontra, hogy ez megáll. Ezt követően abban reménykedem, hogy fel tudjuk majd ajánlani ezt az édesanyáknak, akiknek van egy fórumuk, ahol a mai napig keresik a gyermekeiket. Én abban bízok, hogy valamilyen formában megegyezésre tudunk majd jutni, hogy ők felhasználhassák ezt az alkotást. Jó lenne, hogyha ez a film a helyére kerülne, és amikor a helyére kerül, akkor azt gondolom, hogy azokhoz az emberekhez jut majd el, akiknek ez igazán fontos. Amellett, hogy ez a kisjátékfilm egy magyarországi produkció, és alapvetően a Média Mecenatúra Program támogatásával készült el, még nagyon sok segítséget kaptunk. Többek között a Magyar Nemzeti Tanács és még számos vajdasági cég is hozzájárult az alkotás létrejöttéhez, amiért mi nagyon hálásak vagyunk – fogalmazott K. Kovács Ákos.