2024. április 20., szombat
VÁLASZTÁSOK 2022

Hamarosan végeredmény

Az elemzők szerint megtörténhet, hogy július végén vagy augusztusban megalakul a kormány

A bujanovaci választási bizottság elnöke a helyi hírportálnak nyilatkozva megerősítette, hogy a parlamenti választás Veliki Trnovacon múlt csütörtökön megismételt szavazása után a törvényes határidőn belül senki nem élt jogorvoslattal, így a bizottság elfogadja az összesített szavazási jelentést. Ezt követően megteremtődik annak az alapfeltétele, hogy a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) kihirdesse az április 3-i, előrehozott parlamenti választás végeredményét. Veliki Trnovacon, a 6-os szavazóhelyen április 3-a óta összesen ötször szervezték meg a szavazást, ebből egyet szabálytalanságokra hivatkozva nem tartottak meg. A június 30-i szavazásismétlés egy mandátumot hozott A völgy albánjai koalíció elnevezésű nemzeti kisebbségi választási jelöltlistának, ugyanakkor ezzel a Szerbiai Szocialista Párt köré tömörülő választási koalíció elveszített egy mandátumot, legalábbis az eddigi részeredmények értelmében. IvicaDačić, az SZSZP elnöke az N1 tv összeállítása szerint kifejtette, hogy a június 30-i újrázás alkalmával is szabálytalanságokat figyeltek meg, pártja azonban úgy határozott, hogy ezúttal nem nyújtanak be panaszt, mivel szeretnék elkerülni, hogy a választás folyamata soha ne fejeződjön be. Ami az SZSZP-t illeti, ez a történet véget ért – jegyezte meg Dačić.

Bojan Klačar, a Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CeSID) végrehajtó igazgatója szerint Veliki Trnovacon az említett szavazóhelyen a körülmények szerencsétlen állása miatt szavaztak összesen ötször a polgárok. Nemzetileg heterogén környezetről van szó, ahol nincsen egyetértés a kisebbségi albán politikai tömörülések és a hatalmi struktúrák között, ugyanakkor ettől a helytől függött, hogy az albánok szereznek-e egy mandátumot – értékelte Klačar.

Miután a RIK kihirdeti a parlamenti választás végeredményét, a Szerbiai Képviselőház alakuló ülését 30 napon belül kell megtartani. Ezt követően a parlamentnek 90 napon belül kell megválasztania a köztársasági kormány új összetételét. Aleksandar Vučić köztársasági elnök és a Szerb Haladó Párt elnöke korábban abbéli reményének adott hangot, hogy a kormány július végéig megalakul. Az államelnöki eskütétel után Vučić kifejtette, szeretné, ha a kormány következő összetétele a nemzeti kisebbségek szempontjából befogadó lenne.

A Blic belgrádi napilap már tudni véli, hogy miniszterként kik vesznek részt a kormány munkájában a következő hatalmi ciklusban, illetve kik nem. Bennfentesekre hivatkozva a Blic arról cikkezett, hogy a jelenlegi miniszterek közül legalább 8-an nem folytathatják tevékenységüket, mivel az állampolitika alakítói elégedetlenek a munkájukkal. A napilap nem árulta el, hogy ki ez a nyolc miniszter. A köztársasági kormányt jelenleg a miniszterelnök, 21 minisztérium, illetve miniszter és két tárca nélküli miniszter alkotja.

– Aleksandar Vučić államelnök és az SZHP elnöke eddig még nem kezdett koalíciós egyeztetéseket a lehetséges együttműködő partnerekkel, de a majdani miniszterekről sem tárgyalt partnereivel. Egyelőre túlságosan sok a kihívás, mindenekelőtt a külpolitikai viszonyok tekintetében, ezért vártak a parlament következő összetételének megalakításával, valamint a kormány megválasztásával – olvasható a Blic összeállításában, amely szerint az elemzők azon a véleményen vannak, hogy a hatalomalakítással nem várnak őszig, ehelyett feltehetőleg július végén vagy augusztusban megalakul a kormány.

A Blic, politikai elemzőkre hivatkozva mindehhez azt is hozzátette, hogy habár az SZHP-nek a kisebbségi pártok képviselőivel is többsége lenne a parlamentben, valószínűleg ezúttal is koalíciós szerződést köt a szocialistákkal. Ami a miniszterelnöki tisztséget illeti, ennek lehetséges várományosaiként Ana Brnabić jelenlegi kormányfőt, Siniša Mali aktuális pénzügyminisztert, Miloš Vučevićet, Újvidék polgármesterét és Marko Đurićot, Szerbia washingtoni nagykövetét említik.