2022. augusztus 17., szerda

Vélhetően nem terrorcselekmény volt a vasárnapi koppenhágai lövöldözés

Vélhetően nem terrorcselekmény volt a múlt hét végi, három halálos áldozattal járó koppenhágai lövöldözés – jelentette be a dán főváros rendőrfőnöke hétfőn. Sajtótájékoztatóján Soren Thomassen elmondta, hogy a 22 éves gyanúsított – akit azóta őrizetbe vettek – egyedül követte el tettét. Hozzátette, hogy a férfi mentális problémákkal küzd.

A három halálos áldozat két 17 éves dán és egy 47 éves orosz állampolgár. A sebesültek közül két dán és két svéd állampolgár állapota súlyos, de a hétfő reggeli beszámolók szerint stabil.
A koppenhágai rendőrség hétfőn arról számolt be, hogy 27 embert kezelnek kórházban a vasárnapi tragédiával összefüggésben. A négy súlyos állapotú sebesült mellett, akiket eltaláltak a lövések, hárman szenvedtek sebesüléseket golyótól, őket súrolták a lövedékek. Húszan a bevásárlóközpontból történő menekülés során sérültek meg, őket kéz- és lábcsonttöréssel kezelik.

Az ámokfutónak ugyan nem volt fegyverviselési engedélye, de a puska, amelyet használt, legálisan volt forgalomban, így megfelelt az egyébként szigorú dán fegyverbirtoklási szabályoknak.
II. Margit királynő, Frigyes koronaherceg és Mária koronahercegné vasárnap esti nyilatkozatában összetartásra és törődésre szólított fel, s háláját fejezte ki a rendőrség, illetve az egészségügyi és mentőszolgálat felé, „gyors és hatékony reakciójukért". Mint írták, „legmélyebb együttérzéssel" gondolnak az „áldozatokra, a családjaikra és mindenkire, aki érintett a tragédiában".
Dánia miniszterelnöke, Mette Frederiksen is elítélte a vasárnapi „felfoghatatlan, szívszorító, értelmetlen" eseményeket, s ugyancsak az összetartás és a kölcsönös támogatás fontosságára hívta fel a figyelmet.
A tragédia miatt elhalasztották Harry Styles brit énekes vasárnapi fellépését is, az előadó Twitter-bejegyzésében azt írta, „összetört szívvel" gondol Koppenhágára, az áldozatokra és családtagjaikra.