2024. április 25., csütörtök
MAKKHETES

Nem mutatkoztak a migránsok

Hétfőn nyugodt volt a helyzet Szabadkán, a Makkhetes helyi közösségben. A szombati rendőri akciónak semmi nyoma nem maradt, sőt a lőpárbaj utáni bevetésnek köszönhetően már a központban, a helyi közösség épülete melletti játszótéren migránsokat sem lehetett látni.

Szombaton reggel, mint arról beszámoltunk, két migránscsoport között hideg- és lőfegyveres leszámolás történt, amit a lakosság jelentett be a rendőrségnek. A rendőrség csendőri alakulatokkal, páncélmellényben vonult ki a makkhetesi erdőbe, ahonnan a fegyverropogást hallották a polgárok. Több órás visszaszorító akciónak köszönhetően végül 8 személyt szállítottak kórházba. Mindegyikük migráns volt, közöttünk volt egy 16 éves lány is, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett. Újvidékre szállították, az orvosok küzdöttek az életéért.

A Szabadkai Közkórházba beszállított migránsok közül egy elhunyt, sajnos már nem tudtak rajta segíteni.

A rendőrség késő délutánig fésülte át az erdőt, hogy elfogja a lövöldözés résztvevőit. Több migránst elszálítottak, de csupán egy 26 éves férfit állítottak elő, akit gyilkossági kisérlettel és gyilkossággal gyanúsítanak.

Vasárnap a késő esti órákban is egyesek fegyverropogást hallottak a szerb–magyar határ mentén Kelebián és a Makkhetesen, amikor a rendőrség járőrözést tartott. Nem hivatalos információink szerint eldördült egy fegyver. Egyik lakos, aki név nélkül beszélt a történtekről, elmondta, hogy vasárnap este rendőrök álltak őrt, fegyverrel biztosították a terepet.

Patyi Vilmos, aki szinte minden nap megfordul Makkhetes központjában, arról beszélt, hogy a migránsok is leginkább ott töltik a napjaikat, ott barátkoznak, onnan viszik a vizet, itt vásárolnak be, illetve ott várják az értük jövő (legtöbbször zombori) taxit. Ma azonban nem voltak migránsok a település központjában.

– Ez a helyzet nem fog sokáig tartani – hitetlenkedett Vilmos, aki rámutatott arra, hogy bár eddig a lakosoknak nem volt nagyobb gondjuk a migránsokkal, mégis sokan féltik a gyerekeiket, hiszen Horgoson már volt példa arra, hogy bántalmazták a fiatal lányokat.

Egy másik polgár, aki csak bevásárolni jött Makkhetes központjába is azt mondja, még ha nem is mutatkoznak, a migránsok folyamatosan jelen vannak. Nemcsak a fő útvonalakat használják, hanem a kisebb párhuzamos utcákat is.

Ellátogattunk az erdőbe is, ahol csupán a szemét árulkodott a haladási és tartózkodási helyükről, migránssal nem találkoztunk, cirkáló határrendőrség-jelenléttel viszont igen.

Siniša Marković, a szabadkai befogadóközpont vezetője az N1-nek elmondta, hogy a központban lévők biztonságban érezhetik magukat, ugyanis a migránsválság kirobbanása óta nem történt komolyabb incidens a létesítményben.

Az említett központ tíz kilométerre található attól a helytől, ahol szombaton fegyveres konfliktus történt a migránsok között.

– Hogy őszinte legyek, nyugodt a helyzet, az itt tartózkodók között lévő apró incidenseket leszámítva, de ezek általában szóváltásban merülnek ki – mondta Marković.

– Nos, jobb, ha itt vannak, könnyebb nekik, mint ha szétszórva lennének a városban, ki tudja, milyen helyeken – fogalmazott.

Nyitókép: Fotó: Miklós Hajnalka