2024. április 20., szombat

Keresik a lövöldözőket

A migránsok két csoportjának legvéresebb összetűzése zajlott a hétvégén Szabadkán

A rendőrég előállította a 26 éves afgán állampolgárságú A. N.-t, aki nagy valószínűséggel részt vett a szombati lövöldözésben a szerb–magyar határon, Szabadkán, amelyben hat személy súlyos sérüléseket szenvedett, egy pedig elhunyt, közölte a belügyminisztérium tegnap reggel. A férfit 48 órás vizsgálati fogságba helyezték. Ebben a közleményben arra is rámutattak, hogy folyik a nyomozás, keresik a lövöldözés többi résztvevőjét is.
Szombaton kora reggel lövöldözésre lettek figyelmesek a Szabadkához tartozó Makkhetes helyi közösség lakói. Először több lövést hallottak, majd pedig sortűz hangja érkezett a makkhetesi erdőből. Az ott tartózkodó migránsok két csoportja tűzött össze. Mint később kiderült, afgán és pakisztáni migránsok csaptak össze hideg- és lőfegyverrel.
Lakossági bejelentésre reagálva a rendőrség erősített erőkkel, csendőrökkel és golyóálló mellényben vonult ki a helyszínre, illetve a szabadkai mentőegységek követték őket. A rendőrség lezárta az erdő felé vezető utakat és az újságírókat sem engedték tovább Makkhetes központjánál.
A mentőegységek a nap folyamán összesen 8 migránst szállítottak be a Szabadkai Közkórházba, közülük egy még az úton elhunyt, nem sikerült újraéleszteni, a kórház megbízott igazgatójának, dr. Saša Dželebdžićnek nyilatkozata szerint pedig a beszállított sérültek között volt egy 16 éves lány is, akin életmentő műtétet hajtottak végre, de az állapota válságos volt, akkor az orvosok sem voltak túl bizakodók, hogy a lány túléli a sérüléseit.

Fotó: Miklós Hajnalka

Fotó: Miklós Hajnalka

A Tanjug hírügynökség érdeklődésére azonban a kórház kiadott információi szerint tegnap már minden ellátott migráns állapota stabilizálódott, a lány állapota is.
Szombaton több forrásból többféle értesülések érkeztek, hosszú órákon keresztül senki sem adott ki hivatalos tájékoztatást a polgároknak, így például lapunk arról, hogyan sikerült begyűjteni a lőpárbaj sérültjeit, a helyszínen tartózkodó rendőröktől értesült. Ők nem hivatalosan elmondták, hogy a helyszínen a csendőrség folyamatosan szorította vissza a migránsokat azokba a táborokba, amelyek ismertek a rendőrök számára, és az út közben talált sérülteket a mentősök elszállíthatták.
Várakozás közben Mirsad Nalić, a makkhetesi helyi közösség tanácselnöke tartotta szóval a média képviselőit. Mint elmondta, szinte naponta érkeznek migránsok a településre, így becslései szerint a lövöldözés idején az erdőben akár 150–200-an is lehettek. Kiemelte, habár a migránsok jelenléte mindennapos a helyi közösség területén, egyelőre ilyen leszámolásra közöttük nem volt még példa. Kiemelte azt is, hogy szerencsére a lakosság közül senki sem sérült meg.
Körülbelül délben, miután Palicson landolt a helikopterével, megérkezett a helyszínre Aleksandar Vulin belügyminiszter is. A médiának ugyan nem adott ő sem semmilyen információt, a kíséretével – amelyek között nagy valószínűséggel voltak rendőrkutyák is – elvonult a lövöldözés helyszínére az erdőszélre, hogy felmérje a helyzet súlyosságát.
Nem sokkal később a helyszínre érkezett Stevan Bakić is, Szabadka polgármestere, aki a médiának megerősítette, hogy 8 személyt szállítottak a kórházba és a 16 éves lány állapota válságos. Elmondta továbbá, hogy többségében 20 és 30 év közötti, nagy valószínűséggel afgán és pakisztáni férfiakról van szó, akik nem rendelkeznek semmilyen dokumentummal.
Újságírói kérdésre arról nem tudott beszámolni, hogy az erdőben vannak-e elhunytak, ám a média több halottról szerzett tudomást. Bakić csak annyit mondta, a rendőrök átfésülik a terepet.
A polgármester kiemelte, a lövöldözés során a polgárok élete nem volt veszélyben, de ezek után a közbiztonságot magasabb szintre emelik majd. Azt, hogy ez konkrétan mit jelent, már nem részletezte.
A polgármester elmondta ugyanakkor azt is, hogy számítani lehetett ilyen incidensre, ő már figyelmeztette a szabadkai lakosságot korábban, hisz a lakosok számos esetben nyújtottak a migránsoknak különböző támogatást és segítséget. Ettől pedig a migránsok körében megjelent a mértéktelenség.
Nem hivatalos információnk szerint este hétkor oszlatták fel a rendőregységeket, de például a Pannon RTV értesülései szerint szombaton éjfélkor is lövéseket lehetett hallani Makkhetesen és Kelebián is az erdő felől. Éppen ezért a rendőrök járőröztek vasárnapra virradóra is. Arról viszont nem adtak ki semmilyen tájékoztatást, hogy mi lett az erdőben tartózkodó migránsokkal.
A Balkáni Oknyomozó Újságírói Hálózat (BIRN) információi szerint ez volt a legnagyobb, balkáni migránsok közti leszámolás, amelyben rendőri sérülés is történt. Ezt az információt azonban hivatalosan a belügyminisztérium nem erősítette meg.
– A helyi önkormányzat hatáskörén kívül eső probléma a szabadkai makkhetesi erdőben történt migránsleszámolás – így reagált az esetre Kern Imre, Szabadka alpolgármestere a Pannon RTV-nek nyilatkozva. Kiemelte, a VMSZ már hét évvel ezelőtt felhívta az állam figyelmét a migránshelyzet megoldásának fontosságára. Égető problémáról van szó, hiszen az illegális bevándorlók már a helyi lakosokat is kiszorítják Vajdaság egyes településeiről.
– Hátborzongató az, hogy akárhol megyünk a városban, a határban, vagy bárhol, mindenhol migránsokkal találkozunk. Olvastam, hogy állítólag hatezer migráns van az országban. Nekem úgy tűnik, mintha mind a hatezer itt lenne. Egy mai élményem: tegnap este Szegeden voltam, jöttem hazafele, és borzasztó körülményeket láttam Rábé határában. Egy elhagyatott farmon több száz migráns tanyázik, én nem is tudom, hogy a mi őshonos embereink hogy tudnak ott élni. Sajnos az a helyzet, hogy nagyon sokan el is mentek ezekből a falvakból. Félő az, hogy ezek a migránsok a mi lakosainkat szorítják ki a lakóterükből és ez egy borzasztó dolog, és előbb-utóbb az államnak cselekednie kell – mondta Kern Imre.

Fotó: Miklós Hajnalka

Fotó: Miklós Hajnalka

Miután arra számítani lehet, nem az egymás közti leszámolásra szerezték be a fegyvert a migránsok, hanem a továbbhaladásuk biztosítására, a magyar hatóságok a határellenőrzés megerősítéséről gondolkodnak.
Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában kifejtette, hogy az ország egyszerre áll nyomás alatt keletről és délről. Keletről a háborús menekültek érkeznek, naponta 12–13 ezren, akiknek joguk van belépni Magyarországra, hiszen a „háború elől nem lehet máshova menni, mint a szomszédba".
Ezzel szemben a délről érkezőknek nincs joguk az országba érkezni, hiszen az illegális migránsok több biztonságos ország határait, köztük Szerbia és Magyarország határát sértik meg – hangsúlyozta a tárcavezető. Kiemelte, Magyarország délről továbbra sem engedi be az illegális migránsokat, hanem szigorúan védi a határait, ezért szükség van határvadász egységek létrehozására.

Nem parkolópálya: már gyakorlótér
A Vajdasági Magyar Demokrata Párt közleménye

A szerb politikai és állami tisztségviselők részéről korábban többször elhangzott ígéret ellenére, hogy tudniillik Szerbia nem lesz migráns-parkolópálya, mostanra kiderült, hogy nemcsak parkolópálya, de már migráns-poligon, felkészülési és gyakorlótér is. A szerb állami szerveknek az illegális migránsokkal szembeni lezser magatartása – mely évek óta lényegében változatlanul folyt – szükségszerűen vezetett a helyzet elfajuláshoz. Az ország déli irányából és Belgrádból a szerb-magyar határra és a szerb-magyar-román hármashatár övezetébe történő migránstaxiztatás, mely politikai közömbösségtől, sőt nem egyszer politikai „jóindulattól" és kiterjedt anyagi érdekektől kísérten változatlan intenzitással folyik, felveti a korrupció, sőt a hatalmi háttéralkuk gyanúját. Felmerül a kérdés, hogy Szerbia illetékes állami szervei eddig miért nem voltak képesek biztosítani a szerb-magyar és a szerb-román határ közelében élő polgáraik biztonságát és nyugalmát, és vajon az előttünk álló hónapokban képesek lesznek-e arra. Csak reméljük, hogy az állami erőszakszervezeteknek az illegális migránsok egymás közötti szombat hajnali fegyveres konfliktusára adott erélyes válasza bevezetője lesz a helyzet megnyugtató rendezésének, ehhez azonban nélkülözhetetlen Észak-Bánánát és Észak-Bácska tartós tehermentesítése a településeinkre nehezedő illegális migránsnyomástól. Ez viszont csak a legmagasabb szintű állami akarattal lenne kivitelezhető – áll a közleményben, amelyet Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke írt alá.