2024. április 16., kedd

Támogatás önkormányzatoknak és intézményeknek

A Tartományi Pénzügyi Titkárság hatvan nyertes pályázóval írt alá szerződést

A Tartományi Pénzügyi Titkárság 2012 óta támogatja az európai uniós forrásokból megvalósuló  projektumokat. Ez alkalommal 60 támogatási szerződést írt alá vajdasági önkormányzatokkal, intézményekkel, köz- és magánvállalatokkal, civil szervezetekkel, valamint regionális fejlesztési ügynökségekkel. A vissza nem térítendő társfinanszírozási támogatás összege 78,3 millió dinár.

Smiljka Jovanović tartományi pénzügyi titkár elmondta, a legnagyobb összeget az idén is a helyi önkormányzatok kapták, projektumaikra  34,2 millió eurót hagytak jóvá.

– Elsősorban a kisebb közösségekre helyeztük a hangsúlyt, mint Opovó és Ürög (Irig), amelyek saját költségvetésükből nehezen tudják biztosítani a társfinanszírozáshoz szükséges pénzt. Ezek a községek gazdaságilag elmaradottak, ezért 6 millió dinárra növeltük a támogatás összegét, a többi község pedig 4 milliót kap. Az önkormányzatok mellett oktatási intézmények, regionális fejlesztési ügynökségek, civil szervezetek, egészségügyi intézmények, köz- és magánvállalatok is támogatásban részesültek. Olyan projektumokról van szó, amelyek hozzájárulnak a helyi és a regionális fejleszéshez, valamint a polgárok életminőségének javításához. A projektumok felölelik a tudományt, az egészségügyet, a sportot és az idegenforgalmat. A pénzügyi titkárság 2012 óta támogatja az EU alapjaiból pénzelt projektumokat, és idáig több mint egymilliárd dinárt különített el erra a célra – fejtette ki Jovanović.

Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselő-testület elnöke elmondta, a projektumban  Magyarkanizsa község, Röszke és a szegedi önkormányzat vesz részt. A projektum 2010-ben indult, fő hordozója  Magyarkanizsa, és az a célja, hogy összekösse a régiót. Egy 1600 méter hoszú bicikliút már kiépült Horgoson, s most a röszkei határátkelőhelyen építünk egy pihenőhelyet. Ezenkívül folytatódik Röszke felé ez a bicikliút, amely összeköti a régió lakosságát. Mindenképpen nagy jelentősége van ennek a projektumnak a három település számára. Egy mindössze 400 ezer eurós beruházásról van szó, és arra számítunk, hogy e hónap végéig befejeződnek a munkálatok – közölte Lackó Róbert.

Milan Mirić, a Szerémségi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója elmondta, a tartományi kormány nagyon sokat segít azoknak az intézményeknek, amelyeknek a projektumai uniós forrásokból valósulnak meg.

– Az ügynökség egy olyan projektumban vesz részt, amely a migránsok gazdasági beilleszkedését tűzte ki célul, tehát hogy a migránsok aktív gazdasági szereplőkké váljanak az adott társadalomban – fogalmazott Mirić.