2024. március 28., csütörtök

Érkezik a nyugdíj

Ma kezdik kifizetni a katonai szolgálatból nyugdíjaztatottak járandóságát, illetve a földműves nyugdíjakat is – jelentette be korábban a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantsági Biztosítási Alap (PIO fond). A közleményben az áll, hogy az említettek közül azok is ma kapják kézhez a nyugdíjat, akik a posta tolóablakainál veszik fel a juttatásukat, illetve azok is, akiknek házhoz szállítja a járandóságukat a postás.

Szombaton folyósították azoknak a nyugdíjas magánvállalkozóknak a juttatását, akik folyószámlára fogadják. Az egykori cégtulajdonosok a posta tolóablakainál hétfőn vehették kézhez a nyugdíjukat, és ugyanakkor szállították házhoz is az említettek jövedelmét.

A nyugdíjbiztosítási alap legfrissebb, áprilisi adatai szerint a nyugdíjas magánvállalkozók az össz nyugdíjaztatott személy 6,4 százalékát képezik. Az országszintű kimutatások szerint ők átlag 29.468 dináros havi jövedelemmel rendelkeznek. A földműves nyugdíjasoknál az említett arány 8,9 százalékos, és átlagosan 13.335 dinárt kapnak kézhez havonta.

A legjobb átlaggal azok rendelkeznek, akiket munkaviszonyból nyugdíjaztattak: ők átlag 32.934 dinár járandóságra számíthatnak havonta. Ebbe a kategóriába tartozik a nyugdíjasok többsége is: összesen 1.399.686 idős, azaz az össz nyugdíjaztatott 84,8 százaléka kap kézhez juttatást az alapján, hogy alkalmazottként ledolgozta a nyugdíjaztatásához szükséges szolgálati éveket.

A járandóság magassága alapján csoportosított kimutatás szerint a nyugdíjasok 5,8 százaléka 10 ezer dinár alatti összegből kénytelen tengődni, 15,7 százalékuk pedig 15 ezer és 20 ezer dinár közötti összeget kap kézhez havonta. E fölött, ám 30 ezer dináros jövedelem alatti összeget kap havonta a nyugdíjasok 57,1 százaléka.

A mérleg másik oldalán áll a nyugdíjasok azon két százaléka, akiknek 70-80 ezer dinár a havi járandósága. Több mint 100 ezer dináros időskori juttatást a nyugdíjasok 0,7 százaléka kap – olvasható ki a PIO áprilisi adataiból.