2024. március 29., péntek

A magyar népdalok ünnepe

Megrendezésre került a II. Népzenei Találkozó Zentán

Szombaton délután 6 órakor második alkalommal szervezték meg a Mi van a Pöndöly mögött? című népzenei találkozót Zentán, a Kertek helyi közösségben. Az esemény a zentai Pöndöly Magyar Művelődési Egyesület gondozásában valósult meg, ahová 11 különböző egyesület és csoport érkezett Vajdaság számos pontjáról. Az esemény célja a környékbeli csoportok népdal-előadásainak megismerése, az együtténeklés öröme, a barátkozás és a magyar népdalkincs bemutatása és megőrzése a zentai népdalkedvelő közönség körében. A rendezvényt a Pöndöly asszonykórus nyitotta meg, majd a legkisebbek vették birtokba a színpadot, mégpedig a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Ispiláng énekcsoportja.

A Pöndöly asszonykórus nyitotta meg az eseményt (Fotó: Gergely Árpád)

A Pöndöly asszonykórus nyitotta meg az eseményt (Fotó: Gergely Árpád)

A szervező egyesület részéről Matykó Teodóra a Pöndöly Magyar Művelődési Egyesület elnöke elmondta, hogy az egyesületük viszonylag fiatal, 2019-ben alakultak meg.
– Második alkalommal szervezzük meg a népzenei találkozónkat, és azokat a csoportokat hívtuk meg ma ide, akiknél mi is jártunk vendégszereplésben a rövid fennállásunk alatt. Nagy kedvel és lelkesedéssel szerveztük meg ezt a találkozót, attól függetlenül, hogy hosszú idő telt el az első találkozó óta, amit 2019-ben tartottunk. A mai esemény nem verseny jellegű, inkább barátkozós, ismerkedős, mindenki elmondhatja a véleményét. Minden meghívott csoport egy kis előadással készült, amely során bemutatják azokat a dalokat, amelyeket a legutóbbbi találkozásunk óta tanultak. Minden egyes népdalköri találkozás egy ünnep, a magyar népdalnak, a közösségnek, a barátkozásnak az ünnepe. A közös éneklés lelket gyógyító, és hatlamas ereje van. Nagyjából 120–130 résztvevő van jelen a mai napon 11 különböző egyesületből és csoportból. Szeretném külön kiemelni a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Ispiláng énekcsoportját, ők a legfiatalabbak, tehát van utánpótlásunk és bízunk abban, hogy valamikor belőlük is nagy Pöndölyös lesz – fogalmazott Matykó Teodóra.

Vajdaság több pontjáról érkeztek a fellépők (Fotó: Gergely Árpád)

Vajdaság több pontjáról érkeztek a fellépők (Fotó: Gergely Árpád)

Az eseményen részt vett a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Ispilángénekcsoportja, az óbecsei Botra férfikórus, a csókai Csalogány asszonykórus, a gunarasi Rozmaring asszonykórus, az oromhegyesi Petőfi Sándor M.E. vegyeskórusa és citerazenekara, a bogarasi Búzavirág M.E., a csantavéri Mendicus tamburazenekar, a törökfalui Százszorszép M.E., a tornyosi Ady Endre M.E. asszonykórusa és tamburazenekara, valamint a zentai Sarkantyú tamburazenekar és Pöndöly asszonykórus. A rendezvény kiemelt támogatói Zenta Község Önkormányzata, a Tartományi Oktatási Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint a Braća pékség, továbbá az egyesület egész éves támogatói Zenta Község Önkormányzata, a Tartományi Oktatási Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi-Nemzeti Közösségi Titkárság, Csoóri Sándor Alap, Tartományi Művelődési és a Tájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság.