2024. április 24., szerda

Új lendülettel a megkezdett úton

Orom helyi közösség fiatal vezetővel dolgozik tovább

Egy hete, hogy Oromon új helyi közösségi elnököt választottak. A kényszerű döntés az előző elnök hirtelen távozása okán elengedhetetlen volt, bár abban a helyiek és akik ismerték, mindannyian egyetértenek, hogy Lékó Róbert neve a köztudatban fennmarad. A helyi közösség tíztagú tanácsának a törvény értelmében a tagjai közül kellett jelölnie egy embert, aki a posztot elvállalja, és a három település életét koordinálja. Egyöntetűen Erdélyi Olivérre szavaztak, aki ambiciózus fiatalemberként a VMSZ ifjúsági, helyi és községi szervezeteinek elnökségi tagja, közgazdász, a Regionális Hulladéktároló munkatársa és a Miénk a Jövő civil szervezet elnöke is. Sokrétű tevékenysége mellé most új feladatainak tesz eleget, és a helyi közösséghez tartozó három település: Orom, Újfalu és Völgyes lakóinak életét is segíteni kívánja.

Gondolkodott, hogy elvállalja ezt a feladatot?

– Meglepődtem, viszont megtisztelve érzem magam, hogy engem bíztak meg ezzel a felelősségteljes feladattal. A fiatalos lendület nagyban segít, hogy maximális odaadással tudjak helytállni.

Mivel jár ez a megbízatás?

– Mint minden olyan feladat, amely a közjót szolgálja, mindig sokkal körültekintőbb hozzáállást igényel attól, aki azt elvégzi. Nálunk ez hatványozottan érvényes, ugyanis esetünkben három falu lakosságáról van szó.

Munka mellett hogy tudja ezt majd csinálni?

– Semmiképp sem nevezhető könnyű feladatnak, sőt komoly kihívásként tekintek rá, mivel úgy érzem, az eddigiek során is mindinkább arra törekedtem, hogy ha lehetőség adódik rá, és az élet kihívás elé állít, akkor beleadjam minden erőm és tudásom. Még nagyon az elején vagyok, de biztos össze fogom tudni egyeztetni a többi teendőmmel.

A régi úton halad új lendülettel?                  

– A megválasztásomkor jeleztem a tanács tagjainak, hogy fontosnak tartom a folytonosságot. A már elkezdett utat mindenképpen folytatni fogjuk, mivel az eddigiek alapján kivételesen jó irányról beszélünk. Ezt nyugodtan kijelenthetem a falu lakosai nevében is, mert az elmúlt időszakban megtörtént fejlesztések ilyen vagy olyan módon minden családhoz elértek.

Mik a tervei?

– Jelenleg a meglévő, már elkezdett projektek koordinálása az elsődleges célom, hogy ezek zökkenőmentesen teljesülhessenek. Jelenleg a falunk egyik fő rendezvénye, az Oromiak V. Nagy Világtalálkozója és az Első Oromi Sörfesztivál szervezésén dolgozunk. Mellettük az új ötletek kidolgozását sem szorítjuk háttérbe. Egy régóta nagy hiányosságot jelentő projekt is folyamatban van, méghozzá a temetőben a terasz kialakítása. A tervezési része kész, a kivitelezésre a közbeszerzést is hamarosan kiírják, tehát a körülményektől függően idén el kell készülnie.

Tapasztalatokkal szervezetek kapcsán már rendelkezik. Az új megbízás mennyire igényel segítséget?

– Vannak bizonyos téren tapasztalataim, amelyeket kamatoztatni fogok az új feladatok során. Emellett természetesen a falu lakosai és a tanács tagjai is hozzá fognak tudni járulni a falunk fejlődéséhez.

Elengedhetetlen a jó kapcsolat az emberekkel ehhez a munkakörhöz. Nyitott, közvetlen személy, akihez lehet fordulni bármilyen kérdéssel?

– Figyelembe véve, hogy egy kis közösség vagyunk, ahol az emberek közvetlenek, ismerik egymást, segítőkészek, ez alapelvárás a falu vezetőségével szemben is. Az eddigi tapasztalatok alapján bízom benne, hogy ilyen téren nem fogunk nehézségekbe ütközni. Mindig is nyitott voltam az emberek felé, ez természetesen most sem fog változni, sőt még inkább ilyen irányba szeretnék haladni.

Mit jelent önnek Orom, Völgyes, Újfalu?

– Amikor az ember hoz egy döntést arról, hogy merre is képzeli el a jövőjét a családi fészekből való kirepülés után, már jóval azelőtt megszületik benne, mielőtt meglépné. A szülőfalum elhagyása még gondolati szinten sem fordult meg a fejemben, hiszen számomra a nyugodtságot, a biztonságot és egyben a családias hangulatot jelenti. A kötődés egyértelműen arra sarkall, hogy amit tudok és tehetek, azt megtegyem Orom, Völgyes és Újfalu fejlődésének érdekében, hogy az itt élő emberek élvezettel és elégedettséggel mondhassák, hogy a három település valamelyikének lakosai.