2024. április 24., szerda

Dombos-érzés

Érdemes a magyar kulturális piacot elhozni Vajdaságba – állítja a kishegyesi fesztivál fő szervezője

Csütörtökön elkezdődött a Dombos Fest, hozva a megszokott jó hangulatot és Dombos-életérzést. Horváth Lászlóval, a fesztivál fő szervezőjével arról beszélgettünk, hogy miben más, azaz miben nem más az idei fesztivál a korábbiakhoz képest.

– Dolgozunk azon, hogy ne legyen nagyon más. Az a művészi kör, amelyre ezt építettük, továbbra is adott. Népzenei, világzenei és etnojazz kísérletek örömmel jönnek, igazából kilincselnek a fesztiválnál. A fényfestő csapat is adott, és az a fényfestés, amivel itt „úsztatjuk” a teret, mindenkinek élmény. Igazából beállt egy miliő, ami jó. Lehet, hogy a közönség egy idő után megunja, és akkor tényleg újítani kell, de most nem éreztük azt, hanem az elmúlt évek flow-jában vagyunk, ugyanabból a kútfőből táplálkozunk. Nagyon jó magyarországi és vajdasági produkciók sokasága és vajdasági gasztrokínálat, civil egyesületekkel való együttműködés és két helyszín összehozása. A Dombos pincében a Dombos Remix irodalomi felütéssel meg a Hegyalja utcában a koncertekkel, produkciókkal – mondta el Horváth, majd arról is szólt, hogy a megszokott dolgok mellett vannak alternatív művészi kísérletek. Az idén például szerveztek filmvetítéseket, és ha van igény rá, akkor folytatása is lesz.

– Magyarországon nyakig benne vagyunk a PajtaKult-szervezésekben, -eseményekben. A vidéki kihasználatlan ipari épületeknek új kulturális küldetést adni. Valamilyen szinten a Dombos pince is a saját kis góréjával ezen építmények közé sorolható, mert teljesen alternatív módon közelíti meg a kultúrakínálást és -fogyasztást. Örömömre szolgál, hogy a PajtaKult csapata lent lesz szombat–vasárnap, és egy úgymond vajdasági képriporttal fognak jelentkezni – mondta el a fő szervező, majd azt is megfogalmazta, hogy érdemes elhozni a magyar kulturális piacot, ahogy azt a Dombos teszi egy jó ideje, és ahogy most Palicson is teszik.

Mezei Szilárd és a Túl a Tiszán Innen zenekar (Lakatos János felvétele)

Mezei Szilárd és a Túl a Tiszán Innen zenekar (Lakatos János felvétele)

– A vajdasági térre érdemes ráhúzni a magyar kulturális piacot, hogy a vajdasági magyar valóság része legyen. Így tettük ezt 20 évig, és így teszik most Palicson is. Úgy gondolják, hogy érdemes elhozni és bemutatni nagyon jó magyarországi produkciókat, ez mindenképpen jó a magyar kulturális küldetésnek, piacnak. Egyrészt Szabadka és Palics is gyönyörű, azokon a tóparti szecessziós helyszíneken is nagyot fog durranni bármelyik produkció, ha jól vannak tálalva. Másrészt 20 év után elmondhatjuk, hogy a Dombosnak van egy küldetése. Ez a dombosi életérzés, a mai napig működik, és a Rokon Ilonka evangéliumából nagyon vagány üzeneteket lehetett megfogalmazni, ami a magyar piacnak is kedvező. A Dombos arra jó, hogy elgondolkoztasson, a vajdasági folyamatokról, a létről, az istenségkeresésről – fogalmazott a fő szervező, majd hozzáfűzte, hogy a Dombos nemcsak a fesztivál négy napjáról szól, hanem töltést ad a további hetekre, hónapokra is.