2024. április 20., szombat

Dr. Nenad Obradović történész Pro Urbe díjas

Adán átadták a díjazottaknak a községi képviselő-testület nyilvános elismeréseit és a polgármesteri köszönőleveleket

Ada község napja, július 2-a alkalmából pénteken díszülést tartott a községi képviselő-testület a községházán, ahol Tóbiás József képviselő-testületi elnök és Bilicki Zoltán polgármester átadta a kitüntetetteknek a 2022-es községi elismeréseket és a polgármesteri köszönőleveleket. A díszülésen a képviselő-testület tagjai mellett részt vettek a helyi önkormányzat, a községi közintézmények és a közvállalatok, az állami szervek és az egyházak képviselői, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, az anyaországi testvértelepülés, Budapest XI. kerületének képviselője, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, illetve tartományi tisztségviselők és a környező községek, városok funkcionáriusai.

Az adai képviselő-testület díszülését Tóbiás József, a testület elnöke nyitotta meg, és mondott ünnepi köszöntőt:

– Fontos nap ez számunkra, mert ilyenkor emlékezünk meg községünk nagyjairól, történelmi fordulópontokról, amelyek meghatározták községünk fejlődését, és azzá tették, ami ma – mondta egyebek között a községi képviselő-testület elnöke.

A képviselő-testület Ada község napja, július 2-a alkalmából négy díjat adományozott azoknak a helybeli személynek, akik tevékenységükkel hozzájárultak Ada község fejlődéséhez és fejlesztéséhez. Ada község életműdíjában részesült posztumusz Szabó Szabados Ilona egykori adai magyar nyelv és irodalom szakos tanár a magyar nyelv megőrzéséért végzett áldozatos munkájáért és elkötelezettségéért az adai Szarvas Gábor Magyar Nyelvművelő Egyesületben. Az egyesület alapítójaként a kezdetektől minden energiáját és tudását az anyanyelv ápolásának szentelte, megérte az egyesület fennállásának 50. évfordulóját is. A díjat özvegye, Világos Frigyes vette át. A legrangosabb kitüntetést, Ada község Pro Urbe díját a moholi dr. Nenad Obradović, a történelemtudományok doktora vehette át. A díjat a szerb kulturális örökség megőrzésében nyújtott kiemelkedő hozzájárulásáért, a szerb–magyar kapcsolatoknak szentelt kutatómunkáért és a történelmi ismeretek terjesztéséért kapta. A fiatalok alkotótevékenységének elismeréseként az idén Ada község Iuventus Pro Urbe díjában részesült két adai ifjú: Nagypál Zsófia és Stefan Radašin. Nagypál Zsófia, az újvidéki Isidor Bajić Zeneművészeti Szakközépiskola fuvola szakának első osztályos tanulója a zene területén nyújtott figyelemre méltó tevékenységéért, számos fesztivál és verseny díjazott résztvevőjeként érdemelte ki a kitüntetést. Az adai Aeroklub repülőmodellezője, Stefan Radašin a szerbiai junior rakétamodellezők válogatottjának tagjaként 2021-ben a romániai Buzauban megrendezett világbajnokságon az S1A – magassági rakéták kategóriában második helyezést ért el. A Szerbiai Sportszövetség által meghirdetett 2022-es országos élsportolói besoroláson pedig nemzeti élsportoló rangot szerzett. A Iuventus Pro Urbe díj kitüntetettjei a plakett mellett pénzjutalomban is részesültek.

Ada község napja alkalmából Bilicki Zoltán polgármester köszönőlevelet adományozott több egyesületnek, intézménynek és személynek, akik, illetve amelyek az elmúlt időszakban tevékenységükkel példát mutattak a közösségnek. Az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör a 30 éves fennállása alkalmából köszönőlevélben részesült a kulturális értékek megőrzéséért, a kimagasló sikerekért és a kitartó munkáért, amellyel Ada község hírnevét öregbíti. A köszönőlevelet Varga Lívia egyesületi elnök vette át. Köszönőlevelet kapott az adai Műszaki Iskola a 60 éves fennállása alkalmából. Az iskola a tanárok munkájának köszönhetően évtizedek óta töretlen sikerrel segíti a tanulókat, hogy kitűnő szakemberekké váljanak. A középiskola nevében Gilice Hilda igazgató vette át az elismerést. A polgármester köszönőlevelet adományozott az adai AFK Labdarúgóklubnak 110 éves fennállása alkalmából, valamint az elért eredményekért és a versenyszellem fejlesztéséért. Az elismerést a klub sportigazgatója, Körtvélyesi Tícián vette át. Köszönőlevélben részesült a Moholi Sporthorgász-egyesület a 20 éves fennállása alkalmából, valamint a természeti környezet, a horgászvizek és a halállomány megóvásáért a község területén. Az elismerést Bárány Attila, az egyesület elnöke vette át.

Köszönőlevélben részesült az adai dr. Balog András szülész-nőgyógyász szakorvos az adai egészségház igazgatójaként, miután a fennálló nehézségek ellenére sikerült az intézményben olyan körülményeket teremtenie, amelyek biztosították a lakosság szakszerű egészségügyi ellátását. Köszönőlevelet kapott a moholi Vladan Živković, aki a moholi Partizan Birkózóklub tagjaként bekerült a szerbiai válogatottba, és Belgrádban részt vett az U23-as világbajnokságon. A polgármester köszönőlevelet adományozott Uroš Borzaš adai származású kézilabdázónak, aki fiatal játékosként kimagasló teljesítménnyel szerepelt Szerbia színeiben a 2022-es férfi kézilabda-Európa-bajnokságon. A köszönőlevelet édesanyja, Biljana Borzaš vette át. Köszönőlevélben részesült Ilić Zoran moholi származású kézilabdázó, aki a Telekom Veszprém játékosaként kiváló idényt zárva sikeresen szerepelt a Bajnokok Ligája négyes döntőjében is. Az elismerést nagynénje, Jelena Kreković vette át. @sz = csin